Pakendikonteineritele pole lihtne kohta leida

Vilja Kohler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Veeriku Selveri parklasse ilmusid hiljaaegu avalikud sega- ja paberpakendi- ning klaasikonteiner. 
Kuna mujale ei olnud neid suuri konteinereid panna, tuleb leppida, et uus taaskasutatavate jäätmete kogumiskoht võtab ära kolme auto parkimiskoha.
Veeriku Selveri parklasse ilmusid hiljaaegu avalikud sega- ja paberpakendi- ning klaasikonteiner. Kuna mujale ei olnud neid suuri konteinereid panna, tuleb leppida, et uus taaskasutatavate jäätmete kogumiskoht võtab ära kolme auto parkimiskoha. Foto: Margus Ansu

Tartus on aasta-aastalt suurenenud avalike konteinerite hulk, kuhu saab panna taaskasutusse minevad pakendid ja klaastaara. Ka sel sügisel ilmusid linnapilti uued konteinerid, neid on vaja veelgi, aga konteineritele koha leidmine tekitab peavalu.

Taaskasutusorganisatsioonidel on Tartus nüüd 88 kogumiskohta, kuhu linlased saavad viia sega- ja paberpakendid ning klaastaara.

Näiteks on uued kogumiskohad Ropka linnaosas aadressil Jalaka tänav 56 ehk kortermajade naabruses garaažide juures ning Veeriku Selveri parklas. Viimane kogumiskoht tekitab autojuhtides pehmelt öeldes imestust: kolm suurt konteinerit on «pargitud» kolme auto kohale.

Otsingud jätkuvad

«Nii tõesti on,» tõdes Tartu linnavalitsuse keskkonnateenistuse spetsialist Juhan Voolaid. «Uute kogumiskohtade leidmine on paras peavalu, napilt saime uutele konteineritele kohad.»

Ühelt poolt tekitab peavalu see, et pakendiseaduse järgi ei tohi pakendikogumiskoht linlase kodust olla kaugemal kui 500 meetrit. Teisalt ei taha paljud tartlased avalikke kogumiskohti kodu lähedale, sest pahatihti viiakse konteineritesse ja nende kõrvale sobimatut kraami, näiteks olmeprügi, rõivaid, telereid ja autorehve ning nii ei püsi kogumiskoht puhas.

«Jalaka tänaval lasime konteinerid panna kortermaja otsa lähistele, aga juba järgmisel hommikul saime ühistust pahase kõne ja pidime kogumiskoha tegema garaažide juurde,» märkis Juhan Voolaid.

Kui enamikus linnaosades on pakendikogumiskohti nüüd enam-vähem parasjagu, siis Karlovas ja Hiinalinnas neid veel napib, sobilike kohtade otsimine käib.

Igal asjal oma koht

Kui pakendi- ja klaasikonteineritega on tartlased harjunud, siis suhteliselt uued asjad on paberpakendikonteinerid. «Need pole mõeldud vanapaberiks minevatele reklaamidele ja ajalehtedele, need konteinerid on vaid pakenditele, näiteks pappkastidele,» toonitas Juhan Voolaid.

Aeg-ajalt on tartlased avaldanud soovi ka avalike rõivakonteinerite järele. «Rõivakogumiskohtade rajamisega ei ole me kuigi kaugele jõudnud,» ütles Tartu linnavalitsuse keskkonnateenistuse juhataja Ülle Mauer. «Selleks on vaja kirjutada projekt, et saada toetust konteinerite ostmiseks. Sellist projekti pole veel tehtud.»
-----------------------------------

Avalikud konteinerid

• Tartus on nüüd 88 kohas avalikud konteinerid, kuhu võib viia taaskasutusse minevaid pakendeid, klaasi ja paberpakendeid.

• Tähtveres on 3, Supilinnas 2, Veerikul 5, Tammelinnas 9, Maarjamõisas 1, Ränilinnas 3, Vaksali linnajaos 3, kesklinnas 8, Karlovas 7, Varikul 2, Ropkas ja Ropka tööstusrajoonis 8, Raadi-Kruusamäel 7, Ülejõel 9, Jaamamõisas 2, Annelinnas 16 ja Ihastes 3 kogumiskohta.

• Kõige rohkem (59) on pakendi- ja klaasikogumiskohti. Sega- ja paberpakendi ning klaasi kogumise kohti on 17. Lisaks on suuremate kaupluste juures sorditud jäätmete kogumiskohti ning üksikuid pakendi- ja klaasikonteinereid (nt pakendikonteiner Tiigi 19 maja juures, klaasikonteinerid linnaraamatukogu taga parklas ja turuhoone parklas).

• Keskkonnateenistus on linnaosadesse välja pannud ka kümme avalikku vanapaberikonteinerit.

• Taaskasutatava kraami kogumiskohtade andmed on kirjas Tartu kodulehel www.tartu.ee keskkonnainfo rubriigis.

Allikas: Tartu linna keskkonnateenistus

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles