Kuperjanovlased käisid Tartu garnisoni kalmistut puhastamas

Jaan Olmaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuperjanovlased käisid garnisoni kalmistul lehti riisumas.
Kuperjanovlased käisid garnisoni kalmistul lehti riisumas. Foto: Margus Ansu

2. jalaväebrigaadi Kuperjanovi jalaväepataljoni tagalakompanii 37 ajateenijat käisid täna puhastamas Raadi kalmistul asuva leitnant J.Kuperjanovi hauaplatsi taga olevat Tartu garnisoni kalmistut. Ühtlasi asetatati ka küünal väejuhi mälestussamba jalamile ning garnisoni kalmistust rääkis sõduritele sõjahaudade ekspert Arnold Unt.

Kuperjanovi jalaväepataljoni kaplan Anna-Liisa Vaher ütles, et Võrust Tartusse sõitnud sõdurid on suuresti need, kes läksid ajateenistusse tänavu suvel.

«Käime sõduritega Kuperjanovi haual igal tema surma- ja sünniaastapäeval ning viimane kord tuli jutuks, et vanasti käisid sõdurid ka garnisoni kalmistust puhastamas. Rääkisime siis sellest pataljoni ülemaga ja otsustasime tulla. See on mõnes mõttes sümboolne, sest just meie väejuht on ju siia maetud,» rääkis Vaher ning ei välistanud, et tänasest ettevõtmisest võiks saada tulevikus traditsioon.

Tartu garnisoni kalmistus asub Raadi kalmistu Nurme tänava poolsel küljel. Kalmistu avati 9. juunil 1924. Tänaseks on kalmistul säilinud mõned väikesed Tartu garnisoni sõdurite ja ohvitseride betoonist hauatähised. Kalmistu keskosas asub osaliselt taastatud Lõuna- Eesti vabastajate mälestussammas.

Pärast II Maailmasõda mälestussammas hävitati ja selle osad kaevati maa sisse. 1988. aastal kaevati need aga välja ja sammas taastati. Vana samba osad võeti eeskujuks uue samba valmistamisel. Sammas avati pidulikult 10. juulil 1991.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles