Uurimus vastsündinute sõeltestimisest sai kliinikumi teaduspreemia

Aime Jõgi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu Ülikooli arstiteaduskonna dekaan Joel Starkopf (paremal) ja TÜ Kliinikumi juhatuse liige Mart Einasto õnnitlevad ühte teaduspreemia saajatest, Karit Reinsoni.
Tartu Ülikooli arstiteaduskonna dekaan Joel Starkopf (paremal) ja TÜ Kliinikumi juhatuse liige Mart Einasto õnnitlevad ühte teaduspreemia saajatest, Karit Reinsoni. Foto: Andres Tennus

Tartu ülikooli kliinikumi teadustöö preemia pälvisid tänavu Karit Reinson, Kadi Künnapas, Annika Kriisa, Mari-Anne Vals, Kai Muru ja professor Katrin Õunap uurimuse «Üle-eestiline vastsündinute laiendatud sõeltestimine» eest.

Kliinikumi avalikkussuhete juht Kristi Tael selgitas, et autorid on välja töötanud testi, mis võimaldab varakult avastada 18 ainevahetushaigust ning rakendada õigeaegset ravi ainevahetushäirega laste füüsilise ja vaimse arengu ning elukvaliteedi oluliseks parendamiseks.

Testiga on praegu hõlmatud üle 99 protsendi kõigist Eesti vastsündinutest, teenust osutatakse kõikidele raviasutustele üle Eesti. Aastas tehakse enam kui 14 000 testi.  Lisaks testimisele pakub ühendlabori geneetikakeskus kompleksteenust alates diagnoosi kinnitamisest ja perede nõustamisest kuni ravi korraldamiseni ja tegevusjuhenditeni raviarstidele, kes diagnoosi saanud lastega kokku puutuvad.

Tunnustamist väärib ka testi pidev täiustamine, et veelgi vähendada valepositiivsete tulemuste hulka, kuigi ka juba praegu on vastav näitaja väike. Uue sõeltesti teostamine kliinikumis on hea näide teadussaavutuste praktilisest rakendamisest.

Kliinikum annab juba 1999. aastast alates arstiteaduskonna päevade teaduskonverentsil esitatava parima kliinilise suunitlusega teadustöö autorile või autorite kollektiivile oma preemia.

Autasu anti üle arstiteaduskonna aastapäeva lõpusündmusel, dekaan Joel Starkopfi vastuvõtul Eesti Üliõpilaste Seltsi majas 9. oktoobri õhtul.

Ka anti seal kätte arstiteaduskonna medaleid, tunnustati teaduskonverentsi parimaid ning jagati nimelisi stipendiume.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles