Teadusfestival rihib külastajaterekordit

Kristi Karro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ahhaa vabatahtlik Verner Mägi (soniga) ja giid Grigory Porokhnavets proovisid täna Tartu Kesklinna koolis, kas jahu põleb.
Ahhaa vabatahtlik Verner Mägi (soniga) ja giid Grigory Porokhnavets proovisid täna Tartu Kesklinna koolis, kas jahu põleb. Foto: Kristjan Teedema

Homme kulmineeruva Teadlaste Öö festivali tõmbenumbrid on Tartus rahvusvaheline teadusteatrite konkurss, Chemicumi ja psühholoogia instituudi üritused ning teaduskohvik.

Festivali peakoordinaator Helin Haga rääkis, et esimest korda on homme Tartu põhiprogrammis rahvusvaheline teadusteatrite konkurss, mis toimub vanas kammivabrikus.

«Esitamisele tulevad kahte tüüpi etendused: klassikaline teadusteatri etendus, kus katseid tehakse teatud jadas, neile järgnevad selgitused ja tõenäoliselt saavad inimesed ka vabatahtlikena ise lavale minna, ja siis visuaalsõu,» kirjeldas ta. «Seal sõnu ei kasutata, aga mängitakse heli- ja valgusefektidega.»

Veel märkis Haga, et esimest korda on kõigile avatud tervisetehnoloogiate arenduskeskuse laboriruumid Tiigi tänaval. Seal on homme õhtul loengud ja kohtumised teadlastega. Räägitakse, mida tehakse Tartus reproduktiivmeditsiini vallas, uuritakse DNAd ja seda, kuidas kasutada geeniinfot igapäevaelus.

«See on mõeldud kõigile, ka peredega saab kohale minna – teemad on väga varieeruvad ning kindlasti laboritehnika nägemine ja teadlastega kohtumine on miski, mis peaks huvi pakkuma,» kirjeldas Haga.

Haga soovitab täna külastada ka Tartu ülikooli Chemicumi, kus toimetab eksperimentaalpsühholoogia labor ja annab etendusi teadusteater. 

Tänavusel festivalil on üheks populaarsemaks ürituseks osutunud Haga sõnul Ahhaa õuekino, mis toimub viimast korda täna – esimese kolme päevaga külastas selle kinoseansse kokku pea 2000 inimest. «Väga menukad on ka teaduskohvikud, kuhu inimesed ära ei mahu ja kurdavad selle üle, et tahaks veelgi suuremaid ruume,» ütles ta.

Eile Tallinnas Telliskivi loomelinnakus peetud rahvusvaheline teadusteatrite konkurss meelitas Haga sõnul kohale ligi 150 inimest ja samasugust edu loodab ta täna näha Pärnus ja homme Tartus. «Üldkokkuvõttes võib öelda, et see festival tõenäoliselt jõuab oma külastajarekordini,» rõõmustas Haga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles