Tartlaste ette tuli ungari kunsti

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Näituse "Balatoni müsteerium" osa töid on akvarellid.
Näituse "Balatoni müsteerium" osa töid on akvarellid. Foto: Kristjan Teedema

Tartu kunstimaja väikeses saalis saab praegu vaadata Ungari järvest Balatonist inspireeritud akvarelle, õlimaale ja segatehnikas töid. Kunstnik Lajos Veszeli ise eile oma näituse «Balatoni müsteerium» avamisele haigestumise tõttu ei jõudnud, kuid ta on Tartusse teatanud, et on Balatoni vang.

Lajos Veszeli ateljee asub mandlipuudest ümbritsetud künkanõlval Balatoni järve kaldal.

«Kui ma esimest korda Balatoni siledat veepeeglit silmasin ja esimest korda mõtiskledes kuu peegelduse paistel istusin, ei arvanud ma, et minust kunagi vang saab, aga sai, Balatoni järve vang,» kirjutab ta. «Mind vangistas see müsteerium, mis aastasadu järve ümber on hõljunud, see tungib hinge kõige varjulisemasse soppi, haarab mu mõtted, tema kiirgus kõrvetab mu argipäevi.»

Eilsele avamisele ei jõudnud ka Tartu sõpruslinna Veszprémi neljaliikmeline delegatsioon, sest lennusõit kestis arvatust kauem.

Näitust «Balatoni müsteerium» saab kunstimajas (Vanemuise 26) vaadata 23. augustini. Nädal rohkem on avatud Tampere majas (Jaani 4) ungarlase Ágnes Kántori maalide väljapanek «Ultra», mis avatakse täna kell 17.

Tartu kunstimaja teatel on Lajos Veszeli sündinud 1945. aastal. Ta on lõpetanud Szombathelyi õpetajate seminari joonistamise erialal ja esteetika eriala Budapestis. Ta on töötanud ajalehe Veszprémi Napló kunstniku ja kujutava kunsti toimetajana ning kirjandus- ja kunstiajakirja Új Balaton vastutava ja kunstiala toimetajana. Alates 1992. aastast tegutseb ta vabakutselise maalikunstnikuna. Viimased 11 aastat on ta kaks kuud aastast veetnud Kreekas.

Tampere maja teatel on Ágnes Kántor sündinud 1982. aastal Lõuna-Ungari ülikoolilinnas Szegedis, lõpetanud Ungari kujutava kunsti ülikooli Budapestis ning töötab Szegedi ülikooli kunstide ja kunstiajaloo õppetoolis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles