Helilooja Eduard Tubina poeg kirjutas oma isa loo raamatuks

Raimu Hanson
, Tartu Postimehe reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
"Ballaad. Eduard Tubina lugu".
"Ballaad. Eduard Tubina lugu". Foto: Kristjan Teedema

18. juunil on helilooja Eduard Tubina 110. sünniaastapäev. Tubina muuseumis Alatskivi lossis tähistatakse seda samal päeval tema keelpillipalade kontserdiga. Sealsamas tuleb esitlusele hiljuti valminud raamat «Ballaad. Eduard Tubina lugu».

Raamatu on kirjutanud helilooja noorem poeg Eino Tubin. Tagakaanel on foto, mis on tehtud Alatskivi lossis aasta tagasi mais, kui poeg koos abikaasa Beyhaniga tuli vaatama, kuidas tema isa ja ema Erika vahakuju üles sätiti.

Eino Tubin on lugejate ette toonud sisuka ülevaate Eduard Tubina elust ja loomingust. Raamatus leidub rootsi keeles ja muudes keeltes kirjutanud muusikakriitikute arvamusi helilooja loomingust ja pilguheite suuremate teoste valmimisse.

Omaette põnev teema on pagulasest helilooja käigud nõukogustatud sünnimaale. Palju tähelepanu saab tema suur armastus filmimine ja pildistamine

Raamatu on välja andnud Eesti teatri- ja muusikamuuseum. Kirjastuses SE & JS on tehtud ilmselt toimetamise töö, mis jätab aga kohati kummalise mulje. Nii näiteks on märkused koondatud iga peatüki lõppu, kuigi võinuksid olla vabalt igaüks oma õigel kohal lehekülgede lõpus joone all.

Raamatuesitlus ja kontsert algab Tubina muuseumis Alatskivil neljapäeval, 18. juunil kell 16. Lossi õues esinevad pühapäeval, 21. juunil kell 17 Tubina 110. sünniaastapäeva puhul Otsa muusikakooli sümfooniaorkester, kammermuusikud ja segakoor HUIK!, dirigeerib Kaspar Mänd.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles