Kas tartlane tohib Tartu linna tiigist kala püüda?

Vilja Kohler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
TRT02: KALAMEES VANEMUISE TIIGI ÄÄRES : TARTU, EESTI, 19MAY15 -  
Pildil tundmatu kalamees Vanemuise tiigi ääres kala püüdmas.
kt/Foto KRISTJAN TEEDEMA
TRT02: KALAMEES VANEMUISE TIIGI ÄÄRES : TARTU, EESTI, 19MAY15 - Pildil tundmatu kalamees Vanemuise tiigi ääres kala püüdmas. kt/Foto KRISTJAN TEEDEMA Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

Valvsad tartlased märkasid teisipäeva pärastlõunal Vanemuise pargi tiigi kaldal meest, kes seal aega niisama surnuks ei löönud, vaid püüdis kala. Kas tartlane võib oma kodu lähedal linna tiigist kala püüda?

Vastab Tartu linnavalitsuse linnamajanduse osakonna juhataja Rein Haak:  No mina küll ei tõtta keelama! Kui inimene tahab, las püüab. Ainuke küsimus on see, et kas sealt tiigist midagi ka püüda on ja kui ongi, kas kala seal ussi näeb – vesi pole ju kuigi selge.

Paar aastat tagasi suvel käisin seal, siis oli tiigis läbipaistmatu roheline vesi. See pole ju läbivooluga isepuhastuv veekogu, tiik toitub pinnaseveest.

Kavatseme sel suvel seda tiiki veidi ka korrastada. Kolleeg Andres Pool (linnamajanduse osakonna asejuhataja – V.K.) on meenutanud, et kui ta lasi seda tiiki 1990. aastatel puhastada, siis tuli sealt välja igasugust kraami, ka lapsevankreid ja jalgrattaid.

Kas Vanemuise tiigis on andmeid ka kala kohta? Isegi raekoja ees suudlevate tudengite purskkaevus ujusid 2011. aasta sügisel paar-kolm nädalat ringi seitse karpkala, kelle püüdmisega jantisid purskkaevu puhastajad tükk aega. Tartu Postimehe reporter, kirglik kalamees Risto Mets kinnitas, et Vanemuise tiik kubiseb kokredest.

Ma sada protsenti küll kindel ei ole, et seal ühtegi kala ei ole, kokri võib olla küll. Olen kuulnud, et linnud lennutavad kalamaime ühest kohast teise. Sel teekonnal võib ju kõike juhtuda, ka kaotusi tuleb kindlasti ette, ja ime siis, kui mõni maim on nokast tiiki kukkunud.

Kui Vanemuise tiigi ääres õngitsemisele viltu ei vaadata, siis ehk tohib seal ka paadiga sõita? See oleks veel maalilisem vaatepilt kui üksik kalamees tiigi kaldal. 

See oleks naljakas, aga ma ei näe põhjust, miks ka mitte, kui paat seal põhja kinni ei jää.

Skuutreid küll ei lubaks kindlasti, need ajaksid tiigist viimasegi vee välja.

Ehk lubaks kalameestel seal ka traalida?

Vot jah, väga hea mõte! Siis saaks tiigist välja ka kõik sinna visatud kraami.

P.S. Tartu eelmine linnapea, maaeluminister Urmas Kruuse peatas oma käskkirjaga tänasest ahvenapüügi Peipsi, Lämmi- ja Pihkva järvel, sest lubatud poolaasta saak on ammendunud. Tartu linna tiikidest, sealhulgas Vanemuise pargi tiigist, maaeluminister  kalapüüki ära ei keelanud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles