Remonditud altariruum avaneb täies ilus esimesel ülestõusmispühal

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Altariruumi pühitses Peetri koguduse õpetaja Ants Tooming (altari juures paremal)ning pühakirja luges tema kõrval kaplan Valdo Lust.
Altariruumi pühitses Peetri koguduse õpetaja Ants Tooming (altari juures paremal)ning pühakirja luges tema kõrval kaplan Valdo Lust. Foto: Raimu Hanson

Tartu Peetri kirikus jaanuaris alanud altariruumi remont ja restaureerimistööd on lõppenud. Koguduse õpetaja Ants Toominga teatel pühitsetakse altariruum pühapäeval kell 10 enne esimese ülestõusmispüha jumalateenistust. Veerand tundi varem kõlab kiriku tornis puhkpillimuusika.

Enne tööde algust seati kiriku kesklöövi üles ajutine altar, selle taga olnud suur ruumiosa oli muust kirikust eraldatud maast laeni kilega.

Kolme kuuga on taastatud kiriku altariruumi vana, esialgne väljanägemine. Seinad, võlvid ja lagi on puhastatud ning värvitud vastavalt asjatundjate poolt väljasondeeritud värvilahenduste järgi. Altariruumi põrand aaderdati.

«Suurimaks muudatuseks, mis praegusele kogudusele harjumuspärast olukorda teisendas, on altari algse ilme taastamine,» märkis õpetaja Tooming.

Altari keskmes on Johann Köleri poolt aastal 1897 maalitud suurteos «Kutsuv Kristus», mille kõrvalt on remondi aegu eemaldatud hilisemad lisandid – kunstnik Arnold Peeter Vihvelini poolt aastal 1921 maalitud piibliteemalised pildid, mis kunstiliselt ja värvilahenduse poolest ei haaku Köleri maaliga. Vihvelini pildid on nüüd paigutatud vääriliselt raamituna kiriku siseruumi seintele, üks pingiridade ühele ja teine teisele poole.

Eelmised suuremad siseremonttööd Peetri kirikus toimusid õpetaja Ants Toominga teatel 1921. ja 1934. aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles