Üllatava looga pühapilt jõuab Tartu

Jüri Saar
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taasloodud ikoon hakkab kaunistama Tartu katoliku kooli Agathe maja.
Taasloodud ikoon hakkab kaunistama Tartu katoliku kooli Agathe maja. Foto: Erakogu

Latgales Indrica väikeses puukirikus asub pühapilt, mis on tuntud kui Tartu imettegev Jumalaema ikoon, mille lugu ulatub poolaaegsesesse Tartusse ja mis taaslooduna on lähitulevikus plaanis Tartu katoliku kirikus pühitseda.

«Tērbatas brīnumdarītājas Jaunavas Marijas glezna» on Valgevene piiri lähedal asuvas maakirikus oleva pildi nimi läti keeli. Riias elav Hannes Korjus on see, kes nime lugu uurima hakkas ja seda Maarja gildiga jagas, nii et gild otsustas selle alusel pühapildi tellida.

Maarja gildi eestseisja Andres Männart vahendas pühapildi loo kohta järgmist. Tartu ülikooli peahoone kohal asus keskajal ehitatud Püha Maarja kirik, mida ka vanaks Maarja kirikuks kutsutakse. See sai Põhjasõjas tugevalt kannatada, jäi varemetesse 1775. aasta suurtulekahjus ja lammutati, et ehitada ülikooli peahoone.

1583. aastal läks Poolale kuuluvas Tartus olev kirik jesuiitide kätte ja on teada, et selles asus Neitsi Maarja imettegev pühapilt. Rootslaste tulemise ja jesuiitide pagemise tõttu viidi imettegev pühapilt arvatavasti 1625. aastal Indrica kirikusse.

Pikemalt loe homsest Tartu Postimehest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles