Tabivere küsib tuuliku kohta rahvalt

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tabivere tuulik.
Tabivere tuulik. Foto: Kristjan Teedema

Aastaid on Tabivere vallas arutatud, mida teha piirkonna ühe tuntuima sümboli Tabivere tuulikuga. Nüüd on vallavõim otsustanud korraldada ideede saamiseks rahvaküsitluse.

Kultuurimälestiste registris arvele võetud tuulik pärineb tsaariajast, oletatavasti 1860. aastatest. Vilja jahvatamine lõppes seal juba enne Eesti Vabariigi sündi ning hoone seisis väga kaua tühjana, kuni 1980. aastatel taastas selle Saadjärve kolhoos.

Sellest ajast alates on tuulikut tuntud peokohana ning omaaegseid üritusi meenutavad paljud Eesti inimesed. Hiljem seisis veski aga jälle tühjalt, kuni vald remontis selle noortekeskuseks. Viimastel aastatel on rajatis olnud pigem taas tühi. Tunamulluste sügistormidega murdus tuuliku tiivikul ära ka üks laba.

Omavalitsus on kaalunud võimalust kolida sinna mõni vallaasutus, kuid vaagides rahalisi võimalusi, on sellest loobutud. Hoonet praegu ei köeta.

Tabivere vallasekretär Endla Suvi märkis, et tõenäoliselt omavalitsus veskit tulevikus haldama ei hakka. Pigem otsustatakse see välja rentida või maha müüa. Enne seda pöördutakse aga kohaliku rahva poole, et ehk annavad nemad ideid, mida väärika hoonega pihta hakata.

Aeg-ajalt on tuuliku kasutamise või ostmise kohta valla käest ka küsitud, kuid kätelöömiseni jõutud ei ole. Kui tuuleveski jääb siiski valla omandisse, peab selle funktsioon saama kirjeldatud ka uues arengukavas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles