Politsei: maanteel pimedas liikudes ei tunnetata ohtu

Kertu Kula
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu külje all Räpina maanteel juhtus eelmisel teisipäeval õnnetus jalakäijaga, kes astus pimedal ajal vales kohas sõiduteele.
Tartu külje all Räpina maanteel juhtus eelmisel teisipäeval õnnetus jalakäijaga, kes astus pimedal ajal vales kohas sõiduteele. Foto: Politsei

Tänavu sügisel on Tartumaal juhtunud pimedal ajal jalakäijatega kolm liiklusõnnetust, milles on hukkunud kaks inimest. Kolmas on praegu väga raskes seisundis. Politsei sõnul, kui inimene jääb auto alla, mis sõidab maanteel täiskiirusega, on tema ellujäämise protsent väga väike.

Kõigi kolme juhtumi puhul on kõik kergliiklejad olnud joobes. Lõuna prefektuuri patrulli- ja liiklusjärelevalvetalituse juht Alvar Pähkel rääkis, et inimesed, kes otsustavad joobes peaga pimedas tänavale minna, ja just sellistele tänavatele, kus tuleb kõndida sõidutee ääres, ei tunneta ohutu ja see on suur eluga riskimine.

«Kindlasti tuleks kõikidele autojuhtidele panna südamele, et kui keegi näeb sellist musta kogu tee ääres, tuleks võtta ükskõik millised meetmed tarvitusele, et see jalakäija järgmise auto alla ei jääks, märkis Pähkel. «Kui ühel autojuhil õnnestub otsa sõitmata mustast kogust mööda põigata, siis järgmine autojuht võib selle inimese alla ajada.»

Liiklusjärelevalvetalitluse juhi sõnul on piiri tõmbamine keeruline, sest inimene võib olla kaine ja kõndida täiesti tee ääres, kuid võib sellest hoolimata ohtu sattuda. Sellistest jalakäijatest, kes kujutavad endast ohtu,  tuleks kindlasti politseile teada anda, märkis Pähkel.

Praegusel pimedal ajal tuleks kõikidel jalakäijatel end võimalikult nähtavaks teha ning helkurit kanda. «Helkur pole politsei jaoks, vaid see on pigem selline pisike elukindlustus.»

Jalakäijad peaksid arvestama sellega, et autojuhid neid pimedal ajal ei näe. «Mõlemapoolsest hoolimatust võib ette tulla selliseid olukordi, kus jalakäijad saavad ka sellistes kohtades viga, kus neil on näiliselt eesõigus,» kinnitas Pähkel ja lisas, et kui jalakäija ja auto kokku põrkavad, siis pole kahtluski, kes on nõrgem pool.

Tartumaal jalakäijatega juhtunud liiklusõnnetused pimedal ajal (oktoober-detsember 2011-2014)

Kokku jalakäijaid õnnetustes45
...hukkus8
Helkurita24
... hukkus6
Alkoholijoobes12
..hukkus4
Alkoholijoobes ja helkurita10
...hukkus4
Jalakäijad õnnetuses ise süüdi19
...hukkus5

Allikas: Politsei

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles