Kainuskontroll käis nii linnas kui maal

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Juhtide kontrollaktsioon «kõik puhuvad».
Juhtide kontrollaktsioon «kõik puhuvad». Foto: Risto Mets

Mõni autojuhist tartlane sai eile lausa mitu korda puhuda politsei alkomeetrisse. Võitluses joobes juhtimise vastu korraldas politsei eile mitmel pool linnas ja maakonnas juhtide kainuskontrolli.

«Kõik puhuvad» reid algas juba hommikul kella 7 paiku Kõrvekülas Narva maanteel. Sealt edasi liikusid korrakaitsjad Turu tänavale ning lõuna paiku lõpetati lauskontroll Pikal tänaval. Kokku kontrolliti 2115 juhti, kellest tuli roolist kõrvaldada kolm. Lisaks liikluspolitseinikele kontrollisid eile juhtide kainust ka konstaablid ja patrullid.

Hindavad end üle

«Rahval meeldib rääkida, et need on jääknähud eelmise päeva peost,» kirjeldas lõuna prefektuuri patrulli- ja liiklusjärelevalvetalituse vanemkomissar Enn Virk alkomeetri punasesse puhuja tüüpilist juttu. Politseinik aga ei taha seda juttu sugugi uskuda, kui alkomeetri ekraanile ilmub näit, mis viitab, et ka samal päeval pole suudetud pudelist eemal püsida.

Tihti on aga tegemist tõepoolest valearvestusega. Inimesed pidutsevad hommikutundideni ja istuvad pärast paaritunnist und rooli taha või on nad tarbinud eelmisel päeva nii palju vägijooke, et organism pole lihtsalt suutnud end veel ka järgmisel päeval mürkidest puhastada.

Politseinikud oskavad hästi märgata juhte, kes ka ise oma kainuses kahtlevad. Nii püüdis üks kesklinnast Annelinna poole sõitnud juht eile Pikalt tänavalt Pärna tänavale põigates alkomeetrisse puhumisest pääseda. Politsei oli sellega aga arvestanud ning Pärna tänavalgi ootas ees kainuskontroll. Selgus, et mehel oli pagemiseks põhjust küllaga. Alkomeetri näit nõudis kriminaalmenetluse algatamist ning rooli tagant läks sõit juba politseiautos arestimajja.

Veidra käitumisega reetis oma seisundi ka üks Turu tänaval tabatud juht. Nimelt jättis ta hulka politseinikke märgates Fordi väikebussi tee äärde seisma. Seda märganud patrull sõitis kohe bussi juurde ja tuvastas mehel enam kui ühe promilli suuruse joobe.

Üsna tõsine vahejuhtum leidis aset ka Narva maanteel, kus ühel juhil tuvastati väike joove. Tõsiseks ei muutnud olukorda mitte juhi seisund, vaid see, et ta sõidutas autoga lasteaeda kolme last.

Politsei eest vette

Aastate jooksul ohtralt puhumisreide korraldanud politseinikud hindavad patustavate juhtide osakaaluks umbes üks protsent ehk iga sajas sohver on kas jääknähtudega või purjus. Selle taustal paistab eilne protsent 0,14 justkui positiivne. Arvestada tuleb aga seda, et käes on kuu lõpp ning inimestel pole ehk enam raha, mida ohjeldamatuks pummeldamiseks kulutada.

Hoopis teistsugune liikluspilt avaneb aga neis Eestimaa paigus, kus politseid nähakse harva. Lõuna-Eesti maakondades on purjus juhtimine probleem, tunnistas ka Virk. Kahel järjestikkusel nädalavahetusel korraldatud reididel selgus, et joobes juhtide protsentuaalne osakaal on ikka väga palju suurem.

Politsei ilmumine teedele tuleb juhtidele üllatusena ning paiguti püütakse rooli tagant ka minema joosta. Ühe drastilisema näitena tõi Virk noormehe, kes jooksis politsei eest järve. Väga kaua ta seal külmetada siiski ei jaksanud ja peagi tuli ta kaldale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles