Piirissaare võimukonflikti uurib politsei

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saare küla palvela, mille juures laupäeval puhkes tüli.
Saare küla palvela, mille juures laupäeval puhkes tüli. Foto: Margus Ansu

Juba mõnda aega Piirissaarel käinud käärimine kahe poliitilise jõu vahel päädis emotsionaalse konfliktiga Saare küla palvemaja juures. Väidetavalt sai osa inimesi oma kehale ka sinikaid ja kriime. Juhtunusse püüab nüüd selgust tuua politsei.

Viimaste kohalike valimiste järel saarel võimule pääsenud Keskerakonda ei taha eelmised juhid aktsepteerida ning tuues põhjenduseks kaupluse sulgemise, plaanivad nad septembri lõpuks vallavanema Jelena Umbleja umbusaldamist.

Umblejal on aga saarlaste seas palju toetajaid.

Emotsionaalne sõnelus

Laupäeva hommikul kogunes kümmekond õigeusklikku elanikku Saare külas asuvasse palvelasse jumalateenistusele. Kohale tuli õpetaja Tartust. Oli armulaud ja soovijad said pihil käia.

«Õpetaja rääkis meile pikalt, kuidas elada rahus. Siis tulime palvelast välja ja nagu sõda oleks alanud,» rääkis sündmuste keskel viibinud saareelanik ja endine volikogu esimees Filimon Kuznetsov.

Tema kirjelduse järgi oli paarikümnepealine seltskond eesotsas vallavanema Jelena Umblejaga palvela juurde tulnud ning blokeerinud tee, et rahvas ei saaks lahkuda.

Kuznetsovilt nõuti, et õigeusklikud tuleksid koosolekule ja räägiksid suud puhtaks.

Inimesed ei tahtnud koosolekule minna, rääkis Kuznetsov. Ta lisas, et lahkujaid püüti füüsiliselt takistada ning neid saadeti kuni koduusteni. Kuznetsovi sõnutsi tegid kolm kähmluses väidetavalt sinikaid saanud naist ka hiljem piirivalvurite juures politseile avalduse asja uurimiseks.

Mees ise võttis vaimuliku ja paar eakamat saareelanikku enda mikrobussi ja püüdis ees seisnud masinatest mööda manööverdada. Väikebuss jäi kinni ning sõitjad tõukasid sõiduki uuesti liikuma.

Vallavanem Jelena Umbleja ei soovinud eile juhtunut pikemalt kommenteerida. Seda oli nõus tegema vallavanema abi Armen Aivosjan.

Tema sõnutsi ei ole koalitsioon saanud juba pikemat aega opositsiooniga mitte mingisugust kontakti.

Teades, et vanausulised lähevad jumalateenistusele, otsustati koos minna, et ehk õnnestub nendega seal jutule saada. See aga ei õnnestunud ning Kuznetsov oli öelnud, et tal ei ole kokkutulnutega midagi rääkida.

Aivosjan tõdes, et kokkusaamine kujunes tõepoolest emotsionaalseks, kuid mingit füüsilist vägivalda kellegi vastu ei kasutatud.

Laupäeva hommikul samuti sündmuskohal viibinud volikogu esimees Fjodor Korotkov märkis samuti, et palvela juurde kogunenud 25–30 inimest tahtsid tõepoolest rääkida Filimon Kuznetsoviga. Viimane aga nendega rääkida ei tahtnud ja muud märkimisväärset ei juhtunud.

Koalitsiooni esindajad plaanivad teha täna politseile omakorda avalduse, sest nende hinnangul ei käitunud ka opositsiooni liider päris seaduskuulekalt. Politsei on lubanud sel nädalal saarele kaebusi uurima sõita.

Segased üksikasjad

Lõuna prefektuuri kõneisik Ragne Keisk märkis, et politsei sai vahejuhtumist teate 23. augustil kella 12.45 paiku.

Esialgu on teada, et Tartumaal Piirissaare vallas Saare külas tekkis pärast hommikust jumalateenistust kiriku juures inimeste vahel konflikt, mis kasvas rüseluseks.

«Väidetavasti oli tüli kohalike vahel tekkinud ühel koosolekul osalemise pärast, kuhu inimesi püüti kättpidi tirida,» ütles ta.

Eile laekus politseile ühisavaldus konfliktis osalenud inimestelt. Homme saabub Tartumaa konstaablijaoskonna piirkonnavanema jutule ka konflikti teine pool. Praegu tegeleb politsei juhtunu üksikasjade selgitamisega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles