Vahur Kalmre: Piirissaar Tartu linna alla

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu Postimehe vanemtoimetaja Vahur Kalmre.
Tartu Postimehe vanemtoimetaja Vahur Kalmre. Foto: Margus Ansu / Postimees

Seda võiks isegi nimetada väikest viisi haldusreformiks, kuid tegelikult on see siiski midagi muud. Piirissaarel on üksinda järjest raskem hakkama saada. Väike saar, väikesed võimalused. Kui juba poodi ka enam pole, siis on asjad ikka rasked küll.

Midagi peaks selle Tartumaa erilise kohaga – et mitte öelda terve Eesti erilise kohaga – tegema, et elu ei hääbuks. Loogiline mõte justkui oleks, et Piirissaar tuleks ühendada lähedal oleva Meeksi või Võnnu vallaga. Loomulikult seda piirissaarlased ei taha, sest kardavad oma iseolemise ja iseotsustamise pärast. Ja õigesti teevad.

Seepärast olekski Piirissaare arenguks ehk kõige parem samm tulla Tartu linna alla. Enne, kui selle mõtte välja vilistate, mõelgem – Tartu on piisavalt suur ja jõukas, et ühte erilist kohta aidata ja toetada.

Loomulikult ei hakata Tartust otse ja iga päev Piirissaare elu juhtima, kuid nii oleks Tartul kohustus nii-öelda Piirissaare linnaosa elu järje peal hoida. Ja piirissaarlastel oleks, kellele toetuda. Puhuks suured murepilved saare kohalt ära. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles