Tõmmut verd petised tegutsevad jälle

Vilja Kohler
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rüütli tänav.
Rüütli tänav. Foto: Sille Annuk

Tartus Rüütli tänaval andis tõmmut verd noorepoolne naine eile keskpäeval möödujatele lugeda eesti ja venekeelset paberit, kus küsiti toetust kurttummadele. Mõni tund hiljem tõmbasid endale veidralt mõmisedes tähelepanu kaks tõmmut meest Lõunakeskuse parklas, kes samuti kurttummadele rahalist toetust nõutasid.

«Minu juurde astus tumedat verd noorem mees, ta mõmises imelikult ja torkas siis mulle nina alla musta mapi peal olnud suure paberilehe,» kirjeldas Lõunakeskuse parklas aset leidnud veidrat kohtumist Tartu Postimehe reporter Jaan Olmaru. Paberile oli kirjutatud, et raha kogutakse kurttummade keskusele, selle kirja all olid paari-kolme inimese nimed, meiliaadressid, annetatud summad ning allkirjad. Kõik annetused olid 30-eurosed.

Veidi eemal askeldas autode vahel teine tõmmu noorem mees, kes samasuguse paberiga ühe inimese juurest teise juurde käis. Et asi tundus kahtlane, jäi annetus tegemata ning see oli õige tegu.

«Kahjuks on need raha koguvad inimesed petised,» teatas Tartumaa Kurtide Ühingu juht Jari Pärgma. «Nad võtavad raha endale, Tartumaa Kurtide Ühing ega ka Eesti ükski teine kurtide ühing selliseid annetusi ei kogu.»

Jari Pärgma lisas, et Lõunakeskuse turvatöötajad peaksid petistele rohkem tähelepanu pöörama. «See pole ju ainus juhtum, need petised tegutsevad Lõunakeskuses aktiivselt ja nii saavad petta korralikud inimesed,» märkis ta. «Kord tabasin seal ühe sellise rahakoguja, üritasin infomeerida turvameest. Turvamees kõndis rahulikult, jälitasime seda noort naist ja kui noor naine läks Lõunakeskuse piirkonnast välja, siis turvamees teatas, et ta ei saa enam mitte midagi teha ja pöördus tagasi majja.»

Lõuna prefektuuri pressiesindaja Ragne Keisk andis teada, et kahe möödunud päeva jooksul teatati politseile Tartu erinevas paigus allkirju ja annetusi koguvatest tõmmu nahaga inimestest kuuel korral.

Helistajate sõnul tülitasid tõmmud naised ja mehed Tartu tänavail inimesi, väites, et koguvad annetusi kurtide ühingule. Teatajate sõnul kelmid eesti keelt ei kõnele. Politseile teadaolevalt keegi neil päevil kelmide läbi kahju kannatanud ei ole ning ka pretensioone ei oma.

Politsei rõhutab, et veendumata dokumendi sisus ning aru saamata, milleks allkirju ja raha kogutakse, ei tohiks ükski inimene raha loovutada ega paberitele alla kirjutada. Kahtluste korral tuleks kindlasti ühendust võtta politseiga.

Politsei tuletab meelde, et ametlikult koguvad annetusi tavapäraselt konkreetsed asutused või ühingud ning arveldamine käib panga kaudu. Kui annetusi kogutakse sularahas, näiteks loomade varjupaigale, siis on sellised annetuskastid selgelt mõistetavalt tähistatud, kindlalt suletud ja nende käitlemine toimub kindlate reeglite järgi.

Aastate jooksul on politsei saanud teateid erinevatest kelmidest, kes on püüdnud heausksete inimeste käest raha erinevate petuskeemidega välja petta.

Küll on nad müünud võltsitud kaubamärgiga saage, pakkunud olematut hästitasustatud töökohta välismaale, kaubelnud suveniirrahaga, pakkunud väärtusetuid ehteid hinnaliste pähe ja kaubitsenud varastatud generaatoritega. Petised on erinevate ametkondade spetsialistidena esinedes püüdnud sisse pääseda ka korteritesse, nad on tühjendanud heausksete inimeste pangakaarte ning esinenud nii «politseinike» kui ka «inspektoritena».

Et tõmmut verd inimesed on Tartus jälle kergeusklikke jahtimas, palub politsei kõigil, kel on kokkupuuteid võimalike kelmidega, teatada nendest kohe politsei hädaabinumbril 110, sest vaid nii on politseil võimalik kelmidele kiiremini jälile saada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles