Linnas tembutab nähtamatu Vinski

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Padjaklubi keelepeksjad Pirtspek 2(vasakult, Marika Barabanštšikova), Pirtspek 1 (Liina Tennosaar) ja Pirtspek 3 (Inga Lunge) saavad õpetust kasukatelt, millesse on pugenud ennast nähtamatuks muutnud Vinski (Karl Kristjan Puusepp) ja Apteeker (Leino Rei).
Padjaklubi keelepeksjad Pirtspek 2(vasakult, Marika Barabanštšikova), Pirtspek 1 (Liina Tennosaar) ja Pirtspek 3 (Inga Lunge) saavad õpetust kasukatelt, millesse on pugenud ennast nähtamatuks muutnud Vinski (Karl Kristjan Puusepp) ja Apteeker (Leino Rei). Foto: Kalev Saar

Igal asjal on oma aeg ja koht. Laulupeomuuseumi sisehoov on küll loodud vabaõhulavastuste mängimiseks, kuid alles nüüdsel suvel on see leidnud järjekindla sihtotstarbelise rakenduse.

Varem on kivises ja betoonises sisehoovis, kuhu avanevad muuseumi kahe korruse aknad, andnud üksikuid etendusi harrastusnäitlejad. Emajõe Suveteater ja samuti Vanemuine on oma lavastusi teinud seni muuseumimaja kõrval pargipuude vilus.

«Üle linna Vinski» on soome kirjaniku Aapeli kirjutatud lugu väikelinna 10-aastase poisi Vinski igavaks kippuvast suvest (sest sõbrad on maale sõitnud). Igavuse peletamiseks hakkab ta linnakivide vahel unistama ja jõuab nähtamatuks tegeva pulbrini. Mida kõike küll sellega saab ette võtta!

Linnalikus sisehoovis

Laulupeomuuseumi väga linnalik sisehoov on parima paik, mida Emajõe Suveteater eesotsas Andres Dvinjaninoviga võis sellise loo esitamiseks leida. Mängu on võetud mõlema korruse aknad, uksed, müürid ja isegi katus.

Mängivad suure koomikuandega näitlejad, kellest igaühel on mitu rolli ja ümberkehastumisi on huvitav vaadata. Värvi nende kujutamisel on andnud kõige rohkem Margus Jaanovits ja Liina Tennosaar. Naerda saavad lapsed ja nende vanemad.

Hirmus naljakas on Tennosaar preili Pirtspeki osas padjaklubi koosviibimisel. Suure naeruga läheb kogu see stseen, kus tema ja teised kaks keelepeksjat (Marika Barabanštšikova ja Inga Lunge) saavad õpetust kasukatelt, millesse on pugenud ennast nähtamatuks muutnud Apteeker (Leino Rei) ja Vinski.

Vinski osatäitjaid on trupis kaks. Pühapäeval said oma esietenduse nii Karl Kristjan Puusepp päeval kui ka Mikk Kaasik õhtul. Mõlemal on mängulusti, kumbki on sellesse osasse lausa loodud, ainult juuksed tuli poistel punaseks värvida, sest kirjanik Aapeli on nad selliseks loonud.

Harakas ja Kunksmoor

«Üle linna Vinski» dramatiseerija ja lavastaja Andres Dvinjaninov näeb laulupeomuuseumi sisehoovis võimalust vähemalt üheks järgmiseks lavastuseks: lavastuse lõpus kõlab vihje, et Vinski tuleb millalgi vaatajate ette uue looga, mille üks peategelasi on rääkiv harakas.

Jutt on harakas Vinsenttist. Eestikeelse lugeja kätte tuli Aapeli jutt «Vinski ja Vinsentti» aastal 2006 ehk 35 aastat esimesest Vinski-loost hiljem. Selleski on vahvaid tüüpe (preili Kribuliin, tsirkuse Tingel zum Tangel direktor jt), keda näitlejatele kindlasti meeldiks mängida ja hängida. Või hängides mängida.

Veel enne aga saab vaadata Emajõe Suveteatri järgmist, samuti võlujõudu kasutavat lavastust Raadi järve kaldal. See on «Kunksmoor», mida etendati mullu suvel Viimsis ja mis on nagu ka «Üle linna Vinski» muusikaline koguperelavastus.

Aapeli lugu

• Emajõe Suveteater esietendas 13. juulil Tartu laulupeomuuseumi sisehoovis Simo Puupponeni alias Aapeli kirjutatud ja Välja Künnapi tõlgitud loo «Üle linna Vinski».

• Dramatiseerinud, lavastanud ja laulusõnad kirjutanud Andres Dvinjaninov.

• Kunstnik Maarja Meeru, helilooja Toomas Lunge.

• Mängivad Liina Tennosaar, Inga Lunge, Marika Barabanštšikova, Karl Kristjan Puusepp või Mikk Kaasik, Nora Ann Lunge või Inderli Dvinjaninov, Leino Rei ja Margus Jaanovits.

• Järgmised etendused

19. juulil kell 15 ja kell 18.

Allikas: Emajõe Suveteater

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles