Vanad korda tehtud arvutid leiavad uue kodu

Aime Jõgi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mittetulundusühingu Tehnikaringlus juhataja Vello Kivi näitab oma kuningriiki, kus ta koos abilistega paneb kokku arvuteid neile, kes seda endale ise osta ei jõua, kuid elus edasijõudmiseks seda kindlasti vajaksid.
Mittetulundusühingu Tehnikaringlus juhataja Vello Kivi näitab oma kuningriiki, kus ta koos abilistega paneb kokku arvuteid neile, kes seda endale ise osta ei jõua, kuid elus edasijõudmiseks seda kindlasti vajaksid. Foto: Margus Ansu

Tartu pensionär sai arvutikomplekti. Kodijärve hooldekeskus sai viis komplekti. Puuetega inimeste koda sai kaks komplekti. Raivol on nüüd arvuti ja ta saab ise tööd otsida. Lasteaed Kelluke sai arvutikomplekti.

See on väike loetelu neist, kes on tasuta arvuti saanud. Nelja aastaga on mittetulundusühing Tehnikaringlus abivajajatele annetanud enam kui 300 arvutikomplekti.

Tehnikaringluse idee autor ja eestvedaja on 51-aastane mees – Vello Kivi. Tema ja veel mõned sama ilmavaatega inimesed terves Eestis on koos vabatahtlikega aidanud maailma paremaks muuta viisil, et panevad vanadest mahakantud arvuteist kokku täiesti töökorras «pille» ning jagavad neid paljulapselistele peredele, üksikvanemaile, töötutele, puuetega inimestele, hooldekodudele ... Neile, kes seda majanduslikel põhjustel ise lubada ei saa.

Kõik ju teavad, et kui puudub võimalus internetist infot hankida, uudiseid lugeda ja e-teenuseid kasutada või kui pole oma meilikontot ega kohta sotsiaalvõrgustikus, siis võrdub see üksipäini elamisega paksus ja pimedas metsas.

Viie lapse ema Natalja Gla­vatskihh räägib, et nende pere sai Tehnikaringluse abiga arvuti juba neli aastat tagasi.

Natalja Glavatskihhi peres on kolm koolilast ja kaks koolieelikut. Arvuti puudumine hakkas juba laste aastahindeid mõjutama, kuna interneti toel referaatide tegemise ja meili teel ärasaatmise võimalust neil kodus polnud.

«Ka mina lapsevanemana ei saanud e-koolis käia, ei hindeid näha ega kooliinfot lugeda,» rääkis Natalja Glavatskihh. Ta lisas, et täpselt sama teavitusviis on jõudnud nüüd ka lasteaedadesse – kui sul pole arvutit ega internetti, oled maailmast ära lõigatud.

«Viis nendele meestele!» lausus ta. «Ega naljalt keegi selle peale enam tule, et kõigil inimestel ei ole oma isiklikku arvutit. Maailmas on veel väga palju ebavõrdsust, eriti siis, kui sul on palju lapsi.»

Algus töötuna

Tehnikaringluse korraldamise mõttele tuli Vello Kivi nelja aasta eest, mil ta ise oli töötu ning püüdis ühiskonnale kuidagi kasulik olla. Ta alustas vanade arvutite ülevaatamise ja nende osade kokkusobitamisega omaenda kodus. Seejärel rentis ruume Tähe tänaval, aga seal jäi kitsaks.

Nüüd asuvad Tehnikaringluse ruumid Staadioni 48 majas, sealsamas, kus kunagi oli toidupank. Ruume rendib neile Tartu linn. Aga selleski kohas on tuba juba maast laeni tehnikat täis ning töölaud koorma all lookas. Keldris, kus ühingul on ladu, on tingimused kehvad: laest tilgub vett.

Vello Kivi ütles, et ühe arvuti tootmisega kaasneb 1500 kilo jäätmeid ja kui mõelda, et igast arvutikastist on järele jäänud ühe sõiduauto suurune kogus jäätmeid, siis see on ju kohutav.

Asutused ja firmad vahetavad ajale jalgu jäänud arvutiparki üpris sagedasti uue vastu. Kõik mahakantu ei ole aga sugugi päriselt ära väsinud, teab Kivi. «Neid saab üles putitada.»

Vello Kivi kiidab oma koostööpartnereid, kes vananenud arvutid ja monitorid Tehnikaringlusse toovad, ning neid, kes talle nõu ja jõuga abiks on. Samuti sotsiaal- ja lastekaitsetöötajaid, kes leiavad üles abivajajad.

Tartu lastekaitseühingu liige Viivi Kötsi-Kekorainen oli näiteks see inimene, kes Natalja Glavatskihhi käest esimesena küsis, kas tema kooliskäivatel lastel arvuti on.

Natalja Glavatskihh meenutas, et küll see oli tookord hea tunne, otsekui üks suur mure oleks murtud pärast seda, kui koju arvuti toodi.

Ta märkis, et üle paari aasta see siiski vastu ei pidanud. Aga nad viisid selle Tehnikaringlusesse tagasi ja loodavad nüüd, et ehk saavad sügisel järgmise.

Ots otsaga kokku ei tule

Vello Kivi tunnistas, et ega mittetulundusühingul ots otsaga kokku tulla pole lihtne, eriti talvel, kui lisaks rendile tuleb tasuda kopsakaid soojaarveid.

Kivi tõi heaks näiteks Puhja valla, kus leiti võimalus Tehnikaringlust rahaga toetada pärast seda, kui nad olid selle valla ühele suurele perele kaks arvutit kokku pannud. «Kui selliseid mõistvaid toetajaid rohkem oleks,» lausus ta.

Ka ütles Vello Kivi, et jõudluse kasvatamiseks oleks neile juurde vaja oskajat tööjõudu. Klientidega suhtlemine võiks tema sõnul näha välja nii, et inimene tuleb ja valib letilt talle sobiva arvuti – selleks oleks vaja veel suuremaid ruume.

Praegu on abivajajate nimekirjad laual, poisid jõudumööda ehitavad ja komplekteerivad. «Mõni inimene ootab aasta otsa,» ütles ta.

Kivi märkis, et vahel õnnestub neil midagi ka müüa, kuigi vana tehnika eest ei taha inimesed eriti meelsasti raha välja käia.


Tehnikaringlus

• Tegutseb aadressil Tartu Staadioni 48.

• Kogub ja taastab kasutatud arvutitehnikat ning toimetab selle sotsiaaltöötaja vahendusel abivajajatele.

• Juhataja Vello Kivi, tel 5194 6912 ja vellostone@gmail.com.

• www.tehnikaringlus.com.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles