Galerii: enne suuri rattureid testisid rada väiksemad

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Enne seda, kui laupäeva pärastlõunal alustasid oma 150 km sõitu Tartu linnatänavail profiratturid, käisid rajal pedaalimas tuhanded lapsed ja nende vanemad.

Kõige väiksemad, kolmeaastased, liikusid edasi rohkem vanemate või õdede-vendade jõul või siis vähemasti valve all, sest suures rahvamassis on ka natuke ohtlik. Ehkki rajale olid oodatud lapsed alates kolmandast eluaastast, viitas nii mõneski suus matsuv lutt, et päris selle eani kõik osalejad veel jõudnud polnud.

Vanemad püüdsid kaasa joosta ka viie- ja kuueaastaste ratturitega, kuid see polnud enam lihtne. Tulevased ratturid hakkasid kohe ükstesega võidu kihutama ning vanemate järgi ootamine läks sootuks meelest. Tekkis ka olukordi, kus ema või isa mõnisada meetrit hiljem taas meelde tuli. Sõidu pealt üle õla vaatamine ja teel vingerdamine lõppes paaril korral ka kukkumise või kokkupõrkega. Korraks ümber suu kõverdunud nutuvõru möödus siiski ruttu ja teaaolevalt ükski noor osaleja märkimisväärseid vigastusi ei saanud.

Enam kui 10 kilomeetrit pikk linnaring, mis kattub suuresti Tartu GP tänavasõiduarajaga, andis koolilastele juba tõeslise rattaralli tunde. Vanemuise mägi võttis kohe alguses paljudel võhma täitsa välja, ent kui jõuti Tähe tänavale, siis allamäge lõkudel vajutati kaherattalisest välja juba 30 - 40 km/h ja lapsi rajale saatma läinud vanemad pidid paiguti end päris kõvasti pingutama, et võsukestel tuules püsida.

Paljud täna lastega kaasa jooksnud või pedaalinud täiskasvanud saavad oma etteaste teha homsel rattaralil. Veel täna õhtul kella 17ni saab end Aura keskuse juures võistluste staabis kirja panna 70 ja 132 km sõidule.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles