ERMi uue hoone kabinette täidavad tellingud

Vilja Kohler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ehitussektoris on endiselt tellimusi vähe.
Ehitussektoris on endiselt tellimusi vähe. Foto: Margus Ansu

Raadil aasta tagasi alanud ERMi peahoone ehitus on sealmaal, et Narva maanteelt on üle puude latvade uut suurt maja juba näha. Lähemale minnes paistab igal kõrgusel käiv kibe töö, sügiseks peab hoone katuse all olema.

«Ruumid võtavad juba ilmet,» tutvustas Eesti Rahva Muuseumi (ERM) peahoone ehitusjärge hoone omanikfirma Riigi Kinnisvara ASi ERMi projektidirektor Peeter Mauer.

Otsast lõpuni 350 meetri pikkuse hoone sissepääsu lähedal on püsti kõige suurema, 250-kohalise auditooriumi karkass. Auditooriumi ees ja ümber on suur avalik ala vajalike kõrvalruumidega.

Sealt veidi edasi jääb nn sillaosa ehk hoone ühe osa alla jääva tiigi kohale tulevad klaasruumid: vasakule jääb klaasseintega restoran, kust paistab Raadi järv ja mõis, ning restorani vastu ehitatakse raamatukogu, teadurite tööruumid ja direktori kabinet.

Silla tagant algavad saalid nii ERMi oma eksponaatidele kui ka mujalt sisseostetavatele suurtele näitustele. Hoone lõpus on suur tehnoruumide ala, mis on viimase nädalaga katuse alla saanud.

Keldrikorrusele tulevates hoidlates ja konserveerimisruumides laovad müürsepad vastavalt vajadusele kas niiskust imevatest või niiskust eraldavatest poorbetoonist plokkidest vaheseinu.

Ruume on mitmel korrusel ja igas suuruses, hoone ühest otsast annab teise kõndida. «Me ehitame siia varulennuvälja, maandumisrada ju paistab maja otsast,» rääkis üks kolleegi järel oodanud ehitusmees objektil eile surmtõsise näoga.

Kavalalt silma pilgutades jätkas ta, et kahjuks siia reisilennukid vist maanduma ei hakka, Tartu ja lennundus ei saa enam kuidagi ühele lainele. Kindlasti oleks kuulnud veel üht-teist huvitavat, kuid töö tahtis tegemist.

«Suur on see maja tõesti, külastaja hakkab siin nägema vaid poolt majast,» märkis Peeter Mauer. «Kuid see ei tähenda, et teist poolt poleks vaja – et Mercedes oleks uhke ja mugav auto, on tehtud tohutult palju tööd, mida kasutaja ei näe. Suur ilus muuseumihoone näitab ju, et väike Eesti on rikka ajalooga põnev maa.»

Fund Ehitus alustas ERMi 33 854-ruutmeetrise peahoone ehitust mullu 11. märtsil. 2015. aasta detsembris annavad ehitajad ERMile uhiuue peahoone üle. Kui kõik läheb kava järgi, siis avatakse hoone külastajatele 2016. aasta lõpus.

ERMi peahoone ehitamiseks ja sisustamiseks kulub 63,1 miljonit eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles