Rattasõber: igal aastal läheb järjest paremaks

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lennuakadeemia tudeng Kaido Irdt ja tema 8,5 aastat tagasi soetatud Classic on koos läbi teinud juba kuus rattarallit ja neli rattamaratoni.
Lennuakadeemia tudeng Kaido Irdt ja tema 8,5 aastat tagasi soetatud Classic on koos läbi teinud juba kuus rattarallit ja neli rattamaratoni. Foto: Margus Ansu

«Alguses oli see minu jaoks lihtsalt väljakutse – kas pean vastu,» meenutab 21-aastane Kaido Irdt oma esimest rattarallilt. «Kuna rattaga sai iga päev sõidetud, siis mõtlesin, et lähen ja proovin.»



Lennuakadeemia tudeng Kaido Irdt on rattaga sinasõber maast madalast. Rattaralli teekonda mõõdab ta tänavu juba seitsmendat korda. Maratonistaaži koguneb teist sama palju. Kordade arvuks tuleb küll viis, kahel aastal tuli maastikusõit olude sunnil vahele jätta.

Praeguseks on väljakutsest saanud hobi ja mõnu. «Naudin sõitu ja seltskonda, igal aastal on järjest rohkem inimesi, igal aastal läheb järjest paremaks,» iseloomustab Irdt, kes kõigil aastail on sõitnud lühemat distantsi.

«Olen mõelnud ka pikale distantsile, aga kuna sõidan koos tüdrukuga, siis lühem on rahulikum, saab juttu ajada ka,» põhjendab ta.

Remont jooksu pealt

Kolm aastat tagasi juhtus esimesel koos sõidetud rallil selline lugu. Kohe pärast starti, Riia maantee tõusul purunes tüdruku rattal rehv. Katkestada aga kumbki ei tahtnud.

«Andsin talle oma ratta ja ise jooksin, ratas kõrval, Lõunakeskuse Sportlandi,» räägib Irdt. «Seal ei osanud keegi ratast korda teha. Anti materjal kätte ja pidin ise hakkama saama. Tund hiljem väljusime Tartust, aga jõudsime teistele järele.»

Irdti üks eesmärk on sõitu nautida, sellegipoolest jätkub ka lühemal distantsil võistlusmomenti. «Alati on tuttavaid, kellele tahaks ära teha, aga põhiline on ikka ennast hästi tunda ja lõpuni vastu pidada,» sõnab ta.

Irdt ei eelista maanteesõitu maastikule või vastupidi. «Mõlemal on oma plussid ja miinused. Maantee on lihtsalt lõbus enese proovilepanek, maastikusõit on juba suurem väljakutse – mudasem ja ekstreemsem,» võrdleb ta.

Kõik senised proovilepanekud on Irdtiga kaasa teinud 8,5 aastat tagasi soetatud ratas Classic. «Igal aastal olen temaga hoolduses käinud ja siiani on ta mind ausalt teeninud,» kirjeldab ta oma sõiduvahendit.

Muusika kõrvu ja minek

Sessi ja ilmaolude kiuste on Irdt suutnud tänavu kevadel oma 250 kilomeetri jagu treenida. «Kui ilma on, siis sõidan linnas rattaga, ei hakka autot võtma. Aga nädalavahetustel käin juba teadlikult sõitmas – muusika kõrvadesse ja minema,» räägib ta.

29. Tartu rattaralli

Laupäeval

Lasteüritused

• Kell 11 tillusõidud 500–1100 m

• Kell 11.30 miniralli 5,2–10,5 km

Pühapäeval

• Kell 10 133 km start Turu tänaval

• Kell 12 71 km start Turu tänaval

• Kell 13 eeldatav võitja finiš Turu tänaval

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles