Tartu Ülikool võib loobuda raamatupoest

Marju Himma-Kadakas
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu Ülikooli raamatupood.
Tartu Ülikooli raamatupood. Foto: Sille Annuk

Tartu Ülikooli kantsleri Andres Liinati sõnul ootavad mitut ülikooli asutust kesklinnas ja mujalgi ees suured muutused. Tegevuse lõpetavad ülikooli raamatupood ja kirjastus.


Liinati sõnul on kavas kolida kehakultuuriteaduskond välja praegusest Jakobi 5 hoonest ning Lai 37 spordihoonest.

Kehakultuuriteaduskonna dekaani Mati Pääsukese sõnul on ülikoolis olnud juttu Ujula tänava spordihoonesse ja sinna kõrvale ehitatavasse õppehoonesse asumisest. Uue, Ujula tänava õppehoone tarvis on plaanid olemas juba 2006. aastast.

Kuigi nii Liinati kui ka Pääsukese jutu järgi on sel teemal vesteldud, pole siiski kindlaid kokkuleppeid uue hoone ehitamiseks. Kehakultuuriteaduskonnast tühjaks jäävate majade kohta pole ülikoolil samuti täpseid plaane. Kantsleri sõnul kaalub ülikool ühe võimalusena erinevate haldusüksuste kokku kolimist Jakobi 5 õppekompleksi.

Lähiajal selgub ka uue füüsikainstituudi hoone ehitamine Maarjamõisa väljale. See tähendab füüsikute ärakolimist Tähe tänava algusest ja Riia maantee lõpust.

Tähe 4 hoonega pole kantsleri sõnul kindlat plaani, kuid loodetavasti see siiski tühjaks ei jää.

Karm tulevik ootab aga Tartu Ülikooli raamatupoe osaühingut. Ülikooli raamatupoe pind ei kuulu küll ülikoolile, kuid kuna pood annab kahjumit, on ülikool kaalumas raamatupoe tegevuse lõpetamist.

Sarnane saatus on ootamas Tartu Ülikooli kirjastust. Liinat pakkus, et Eesti ülikoolid võiksid kaaluda ühise kirjastuse loomist, sest iga ülikooli all eraldi tegutsev kirjastus praeguses olukorras ennast ära ei majanda.

Kantsleri sõnul on olnud arutelu all ka ülikooli apteekide tulevik, kuid need töötavad siiski asendamatu praktikabaasina tudengitele, mistõttu neid likvideerimine ei oota.

Möödunud reedel kutsus ülikooli rektor Alar Karis Käärikule kultuuriministeeriumi, Eesti olümpiakomitee (EOK) ja riigikogu esindajad, et arutada Kääriku spordibaasi tuleviku üle.

EOK asepresidendi Toomas Savi sõnul on EOK huvitatud võimalusest, et Käärikust saaks olümpiasportlaste ettevalmistusbaas. Samuti võiks see olla ülikoolis õppivate treenerite väljaõppebaas ning ka teaduskonverentside pidamise koht.

Savi sedastas aga, et Kääriku spordibaas on sedavõrd lagunenud, et seal praegu treenida ei saa. Liinati kinnitusel ei ole võimalik seda kompleksi ülikooli õppe- ja teadusrahast korda teha.

«Tehvandi spordikeskuses on valitsus teinud jõulisi investeeringuid ja ilma jõuliste investeeringuteta ei juhtu ka Käärikul mitte midagi,» ütles Savi.

Liinati ja Savi kinnitusel loodetakse Kääriku puhke- ja spordibaasi tuleviku kohta sügiseks välja selgitada võimalused, mille kultuuriminister esitab seejärel valitsusele, et leida Kääriku rahastamiseks riigi toetust. Kääriku kompleksi müümise plaani ülikool kantsler Andres Liinati sõnul esialgu ei pea.

Õiendus

Kolmapäevases Tartu Postimehes ilmunud pealkiri "Tartu Ülikool loobub raamatupoest" on eksitav. Kantsler Andres Liinati sõnul ülikool alles arutab raamatupoe tulevikku, ühe variandina on kaalumisel ka poe tegevuse lõpetamine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles