Ekspolitseiniku kohtuasi lükkub kaitsja loobumise tõttu edasi

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Politsei korraldatud metsaveoki kaalumine maanteel.
Politsei korraldatud metsaveoki kaalumine maanteel. Foto: Ants Liigus

Altkäemaksu võtmises ja eraviisilises jälitustegevuses süüdistatav Lõuna prefektuuri endine liiklusjärelvalvetalituse politseiametnik Marek Kirsipuu pidi astuma täna kohtu ette kui ootamatult selgus, et tema advokaat on kaitsmisest loobunud.

Tartu kohtute pressiesindaja Krista Tamm märkis, et tänasest neljale päevale planeeritud kohtuistungil Marek Kirsipuu, Kalev Aasa, Ivar Ordnungi ja Ahti Lutsu kriminaalasjas on vaheaeg, kuna alles vahetult enne istungi algust selgus, et Marek Kirsipuul ei ole kaitsjat. «Kohtule teadaolevalt oli Kirsipuul olemas enda valitud kaitsja advokaat Aivar Kello. Kohtuistungil ütles Kirsipuu, et ta sai kaitsjalt pühapäeval SMSi, milles Kello teatas, et ta ei täida enam kaitseülesandeid.»

Seni oli kaitsjaga kokkulepe, et nad kohtuvad kohtuistungi eel kohtus. Advokaat Aivar Kello tutvustas talle ka kriminaaltoimikut. Kõigil antud kriminaalasja süüdistatavatel olid kohtueelses menetluses kaitsjad kokkuleppel.

Advokaat Aivar Kello võttis vastu kohtukutse kohtuistungile ja kinnitas sellega kaitseülesande teostamist Kirsipuu suhtes. Kohtuistungieelsel viimasel tööpäeval, 24. jaanuaril üllatas advokaat Kello kohtusse saadetud teatisega, et tal ei ole Kirsipuuga kaitsmiseks sõlmitud kliendilepingut ning seetõttu ka kohustust tema kaitsmiseks 27.–30. jaanuarile määratud kohtuistungitel.

Kello teatel oli tal Kirsipuuga suuline kokkulepe tema kaitsmiseks kohtueelses menetluses tingimusega, et ta tuleb ja sõlmib õigusteenistuse lepingu, kuid tänaseni ei ole ta seda teinud.

Pärast Kello teatise saamist 24. jaanuaril määras Tartu maakohus Kirsipuule riigi õigusabi ja taotles Eesti Advokatuurilt kaitsja määramist. Samal ajal on Kirsipuu ise avaldanud soovi leida endale kokkuleppel kaitsja, kelle leidmiseks on tal vaja aega.  

Kaitsjaga tekkinud probleemi tõttu on kohtuistungil vaheaeg kuni 30. jaanuarini.

Marek Kirsipuud (39) süüdistatakse Politsei- ja Piirvalveameti Lõuna prefektuuri endise liikluspolitseinikuna altkäemaksu võtmises ja eraviisilises jälitustegevuses.

Kalev Aasa (49) süüdistatakse altkäemaksu vahenduses. Ivar Ordningit (55) süüdistatakse altkäemaksu andmises. Ahti Lutsu (Luts, 41) süüdistatakse eraviisilisele jälitustegevusele kihutamises.

Lõuna ringkonnaprokuratuuri koostatud süüdistuses heidetakse endisele politseinikule ette altkäemaksu võtmist ametialase informatsiooni edastamise eest ning selleda, et osa ebaseaduslikult edastatud informatsioonist kogus ta oma kolleegide varjatud jälgimisega.

Süüdistuse kohaselt edastas endisest liikluspolitseinikust süüdistatav oma tuttava kaudu ühele metsaveoga tegeleva äriettevõtte osanikule ja juhatuse liikmele informatsiooni liiklusjärelevalves kasutatava kaalubussi töögraafiku, planeeritud patrullmarsruutide ning asukohtade kohta, saades vastutasuks küttepuid väärtusega ligi 600 eurot.

Samuti süüdistatakse endist politseiametnikku selles, et ta paigaldas kaalubussile positsioneerimisseadme, mille abil sai ta vajadusel informatsiooni politseisõiduki asukoha kohta. Saadud andmed edastas ta ühe osaühingu juhatajale, mis tegeleb transporditeenuste, metsa majandamise ning kaubavedudega maanteedel.

Menetlusandmeil pandi kuritegusid toime 2011. aasta juunist kuni 2012. aasta märtsini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles