Anders Aukland võitis taas

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tänavuse maratoni tipud vahetult pärast finišit: Anders Aukland (nr 1), Jörgen Brink (21), kannul tulemas Oskar Svaerd, Stanislav Rezac (4) ja Mathias Fredriksson (24).
Tänavuse maratoni tipud vahetult pärast finišit: Anders Aukland (nr 1), Jörgen Brink (21), kannul tulemas Oskar Svaerd, Stanislav Rezac (4) ja Mathias Fredriksson (24). Foto: Sille Annuk

«Kes võitis?» oli Tartu maratoni kolmekordse võitja Raul Olle küsimus kohe pärast seda, kui ta oli kahekümne kolmandana finišijoone ületanud.



Võitis sama mees, kes mullugi. Kui norrakas Anders Aukland ka tuleval aastal Tartu maratoni radadele tee leiab, võib juhtuda, et temast saab Raul Ollega samaväärt tiitlihulgaga mees.

Samasugusele «kolmekordsele» võib tuleval aastal pretendeerida teist aastat järjest Tartu maratoni parimaks naiseks tõusnud Sandra Hansson, Auklandi kaasmaalanna. 

Võit võimsa lõpuga


Võimsa lõpuga Aukland Norrast (aeg 2:59.41) edestas napilt teisena finišijoone ületanud Jörgen Brinki Rootsist (2:59.42) ja kolmandaks tulnud rootslast Oskar Svaerdi (2:59.42).  

Maraton sõideti veidi enam kui kümne külmakraadiga tuulevaikses ilmas. Samuti ei kimbutanud suusatajaid varem ennustatud lumesadu.

Kohe sõidu alguses asus teiste ette Priit Narusk, kes võttis ka esimese vahefiniši võidu. Vahepeal teistel eest läinud Andrus Veerpalu ja Stanislav Rezac püüti enne Kuutse vahefinišit uuesti kinni ja edasi liiguti suuremas grupis. Viimases ehk Palu vahefinišis edestas teisi Oskar Svaerd.

Ehkki Andrus Veerpalu oli viimastel kilomeetritel liidrite seas, ei suutnud ta lõpuspurdis teiste pakutud tempot vastu võtta ning ületas finišijoone üheksandana (3:00.04). Parima eestlasena liugles üle lõpujoone Priit Narusk (3:00.03).

Parim naine oli Sandra Hansson, kes lõpetas võitjast paarkümmend minutit hiljem, täpsemalt ajaga 3:20.59.

Veerpalu tunnistas pärast sõitu finišis Eesti Rahvusringhäälingule intervjuud andes, et jäi siledal maal kiiruselt maratonisõitjatele alla.

Teist aastat järjest Tartu maratoni võitnud Anders Auklandi sõnul oli sõit raske, kuid rada hästi ette valmistatud ja suusatada hea. «Tundsin ennast viimastel kilomeetritel kindlalt ja suutsin ees püsida. Jõudu jätkus,» rääkis Aukland. Järgmiseks on tal plaanis Vasaloppet.
Sandra Hanssoni sõnul oli suurimaks väljakutseks talle mõõduvõtt teise koha saanud rootslanna Jenny Hanssoniga.

Müts maha


Peakorraldaja Indrek Kelk tänas jumalat, et ilm oli maratonipäevaks normi saanud. Mees ei julenud mütsi peast võtta, kartes, et juuksed on tormise laupäeva järel halliks läinud.

Müts tuli siiski lõpuks maha võtta. «Rajameistrite ees, kes sellistes oludes nii hästi hakkama said,» tunnustas ta. «Ma olen uhke, et Eesti parimad rajameistrid on Tartu maratoni rajameistrid.»

Järgmisele Tartu maratonile registreerimine algas pea et koos tänavuse võitja finišiga ehk eile keskpäeval. Indrek Kelk arvas, et kevadeks on kindel, kas korraldajad suudavad vastu võtta juba 8000 osalejat.

39. Tartu maratoni parimad
Mehed: 1. Anders Auckland (Norra) 2:59.41;
2. Jörgen Brink (Rootsi) 2:59.42; 3. Oskar Svärd (Rootsi) 2:59.42; 8. Priit Narusk (Võru) 3:00.03; 9. Andrus Veerpalu (Valga) 3:00.04; 13. Martti Himma (Tartu) 3:07.40
Naised: 1. Sandra Hansson (Norra, üldarvestuses 37.) 3:20.59; 2. Jenny Hansson (Rootsi, 58.) 3:28.22; 3. Anu Tähtinen (Soome, 122.) 3:41.02; 4. Kaili Sirge (Lääne-Viru, 127.) 3:41.43

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles