Kreeka tavern Hellas kolis Luunjast Tartusse

Jaan Olmaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eile toimetasid tavernis juhataja Ilona Martin­son (vasakul) ja teenindaja Signe Kattai. Reede õhtul avatavas Kreeka restoranis on ka teenindajad kreekapärases riietuses.
Eile toimetasid tavernis juhataja Ilona Martin­son (vasakul) ja teenindaja Signe Kattai. Reede õhtul avatavas Kreeka restoranis on ka teenindajad kreekapärases riietuses. Foto: Kristjan Teedema

Üle kahe aasta Luunja mõisa keldris tegutsenud Kreeka restoran Hellas kolis Tartusse ning avab reede õhtul uksed kunagise Gildi trahteri ruumides Gildi tänaval.

Restorani asukoha vahetus võeti Hellase omaniku Ilona Martinsoni sõnul ette klientide soovitusel. «Meile öeldi ikka, et oleme liiga kaugel ja linnainimene ei taha nii kaugele tulla,» lausus Martinson. «Samas mainiti, et niisuguse menüüga võiksime läbi lüüa ka linnas.»

Kolimismõttega kohanemine võttis Martinsonil siiski pikalt aega, sest linnas on rendihinnad kallimad ja esialgu polnud häid ruume kusagilt võtta. «Pool aastat otsisin. Kesklinn on ju kuum koht,» lausus ta.

Lõplikku otsust aitas teha see, et Luunjas kippus äri ära kustuma. «Ütleme nii, et seal ei läinud kõige paremini,» tunnistas ettevõtja. Kliente käis vaid õhtuti ja nädalavahetustel, tööpäeviti käidi söömas vaid päevapraadi. Peamine tulu saadi tellitud peolaudadest. Lõpuks ei jõudnud Martinson ise ka enam kogu aeg kohal olla ning tänavu augustis pandigi mõisakeldris uksed kinni.

Väärt kogemus

Luunjast saadud kaheaastast kogemust peab Martinson aga tänuväärseks. «Luunja oli väga hea alustamiseks. Kui ma poleks sellist kooli saanud, siis ma ei oleks julgenud linna tulla. Ma polnud toitlustusvaldkonnaga enne üldse kokku puutunud,» rääkis ta. Ka tunneb ta ennast nüüdseks Kreeka köögis koduselt.

«Paljud on küsinud, et miks Kreeka, äkki midagi muud? Aga ei. Ma olen juba nii pädev selle Kreeka köögiga ja ma ei tahagi enam midagi muud teha. Võib-olla teeme kunagi veel ühe restorani, aga see jääb tulevikku,» lausus Martinson, kes peab söögikohta koos abikaasa Igoriga.

Uue asukoha ja ruumidega on Martinson väga rahul. «Eks seda näitab esimene õhtu, kuidas läheb, aga ma usun, et need kliendid, kes meie juures käisid, tulevad kindlasti,» lisas ta.

Gildi tänaval on restoranil kasutada ligi kakssada ruutmeetrit. Kreekapäraselt minimalistlikult kujundatud kahte saali mahub kaheksakümmend inimest. «Siin on väga hea ka üritusi pidada. Ühe saali saab reserveerida, teine jääb klientidele,» selgitas Martinson. Eriüritustel on võimalik tellida nii kreekapärast toitu kui ka tavalist peolauda.

Souvlaki ja moussaka

Toidukoha tavamenüü sisaldab siiski vaid Kreeka toite. Martinsoni sõnul on rahva lemmikud näiteks souvlaki’d ja kyros’ed. «Kyros on vardas küpsetatud liha ja souvlaki kreekapärane šašlõkk, millel on eriline marinaad ning seda pakutakse erinevate kastmetega,» selgitas Martinson. Menüüs on ka tuntud moussaka ning viinamarjalehtedest, riisist ja hakklihast tehtud dolmad.

Tartus hakatakse pakkuma lõunati ka lihtsaid päevapraade, kuid võimalik on ka kyros’t tellida. «Neil söökidel pole ooteaega ja neid saab igal tööpäeval,» lausus Martinson. Kreekapäraste praadide hinnad algavad umbes viiest eurost, salatid jäävad nelja ja kaheksa euro vahele. Kõige kallim praad on lambapraad ning see maksab umbes seitseteist eurot.

Nädala sees on restoran lahti poole kaheteistkümneni õhtul, reedeti ja laupäeviti aga kaheni öösel. Kuigi Gildi tänavas asub ka populaarne Itaalia söögikoht La Dolce Vita, arvas Martinson, et kliente peaks jaguma kõigile. «Nüüd ehk muutubki Gildi tänav käidavamaks, sest valikuvõimalus on suurem,» märkis ta.

Moussaka retsept

• Võta purustatud või värsked tomatid, koori.

• Viiluta baklažaan, pane sõelale, maitsesta soolaga ja jäta 30 minutiks seisma.

• Pese ja kuivata baklažaaniviilud, pintselda õliga ja pane ahju küpsema.

• Kuumuta pann, lisa õli, prae hakitud sibulat keskmisel kuumusel, lisa soola. Prae, kuni sibul on pehme.

• Võta pannilt ja prae nüüd hakkliha. Kui hakkliha on valminud, lisa veini ja vähenda kuumust.

• Lisa sibul, tomatid, soola ja pipart. Hauta, kuni vedelik on aurustunud.

• Keeda varem valmis koorega kartulid ja koori. Pane viilutatud kartulid, hakklihasegu ja baklažaaniviilud kihiti ahjuvormi, korda ladumist.

• Peale valmista bešamellkaste.

• Pane vorm 30 minutiks ahju küpsema.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles