Volinikud toetasid silla ümberristimist

Jüri Saar
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Enn Tarto
Enn Tarto Foto: Postimees.ee

Tartu Võidu sillale uue nime andmise eelnõu sai linnavolikogu kultuurikomisjonis suure toetuse, uut nime plaanib linnavõim otsida avalikul konkursil.

Eelnõu sisu on iseenesest lihtne, selle eelnõu otsuseks hääletamisega teeb volikogu linnavalitsusele ülesandeks korraldada Võidu silla nime muutmine. Kas see juhtub ja kuidas volinikud eeloleval neljapäeval peetaval istungil hääletavad, ei ole aga üldsegi selge.

Kultuurikomisjonis toetas eelnõu seitse häält, vastu oli kaks ja neli komisjoniliiget jättis hääletamata. Nagu kohalolnud kommenteerisid, ei jagunenud hääled erakondade ega opositsiooni-koalitsiooni piirjooni mööda.

Kui pärast Isamaa ja Res Publica Liidu fraktsiooni poolt eelnõu esitamist oli linn nime muutmise osas kõhklev ja muu hulgas andis linnasekretär Jüri Mölderi suu läbi teada, et mingit otsust, kus sillale nimi oleks antud, pole õnnestunud leida, siis nüüdseks on ammune dokument arhiivist kätte leitud.

Ammune dokument

Tartu Linna Töörahva Saadikute Nõukogu Täitevkomitee otsus nr 149 7. maist 1965 kannab pealkirja «Raudbetoon sillale nimetuse «Võidu sild» omistamise kohta».

See ütleb, et «Arvesse võtnud Suure Isamaasõja veteranide ettepanekut võidupüha 20.-nda aastapäeva tähistamiseks Tartu linnas, Tartu Linna TSN Täitevkomitee otsustab: 1. Nimetada Emajõge ületavat raudbetoon silda «Võidu sillaks». 2. Välja panna sillale tahvel nimetusega «Võidu sild».»

Volikogu IRLi fraktsiooni liige Enn Tarto, kelle algatusel on Võidu sillale sobilikuma nime otsimise eelnõu sündinud, seletas, et punaarmee võite ei saa pidada Eesti võitudeks, sest 1940. aastal oli see armee Eesti okupeerinud.

Tarto möönis, et ega suurem osa inimesi ei mõtle Võidu sillast kõneldes, millisest võidust jutt on, kuid nüüd, kus on valmimas Vabaduse sild, tuleb meelde, et see on okupantide võidu sild. «Muidu ehk ei oleks keegi sellest väljagi teinud,» lausus ta.

Rahva arvamus

Kultuurikomisjoni aseesimees Oleg Nesterenko oli üks neist, kes eelnõu üle hääletamises ei osalenud. Ta sõnas, et linnas on tema meelest märksa pakilisemaid küsimusi kui silla nimi.

Ta viitas ka Tartu Postimehe online-küsitlusele, milles osalenute enamik, tervelt 75 protsenti vastanuist, ei pidanud Võidu silla ümbernimetamist vajalikuks. «Kõige tähtsam on rahva arvamus,» leidis Nesterenko.

Volikogu komisjonides kõlas mitu nimeversiooni, mis volinike meelest võiks sillale sobida, näiteks Riia sild või Vanaturusild.

Abilinnapea Jüri Sasi ütles, et kui nime muutmine tuleb, siis peab uue nime valimiseks tegema avaliku konkursi.

Võidu sild on ehitatud 1957. aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles