Vatikani välisminister väisas Tartut

Marju Himma-Kadakas
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vatikani riikidevaheliste suhete sekretär Tema Ekstsellents peapiiskop Domi­nique Mamberti pidamas aulaloengut Tartu Ülikoolis.
Vatikani riikidevaheliste suhete sekretär Tema Ekstsellents peapiiskop Domi­nique Mamberti pidamas aulaloengut Tartu Ülikoolis. Foto: Sille Annuk

Eile väisas Vatikani riikidevaheliste suhete sekretär, peapiiskop Do­mi­nique Mamberti Tartut, kus pidas Tartu Ülikooli aulas loengu Püha Tooli diplomaatilistest suhetest teiste riikidega.


Dominique Mamberti rõhutas oma loengu alguses, et Vatikan peab oluliseks religiooni ja teaduse koostööd ning ühist arengut. «Kirik ja riik ei saa töötada teineteise vastu,» rõhutas ta.



Peapiiskop Mamberti andis aulaloengus «Püha Tool rahvusvahelises kogukonnas» ülevaate Vatikani ja teiste riikide vahelistest suhetest ning välisministri igapäevatööst nende suhete hoidmisel.



Tähelepanu Ida-Euroopal


Küsimusele, kuidas tuleb Püha Tool toime tänapäeva ühiskonna üha suureneva usust kaugenemisega, vastas Mamberti, et Vatikan on selliseks väljakutseks valmis. Erilist tähelepanu soovib Püha Tool aga pöörata Ida-Euroopa riikidele, kus religiooni roll on vähenenud, kuid kus see kunagi omas suurt tähtsust.



Kolmapäeval kohtus Mamberti Eesti välisministri Urmas Paetiga, kes kinnitas, et tegu on ajalooliselt olulise visiidiga. Kõrghetk Eesti ja Vatikani suhete loomises oli 1993. aastal, kui paavst Johannes Paulus II külastas Eestit. Aasta hiljem külastas toonane president Lennart Meri Vatikani. Pärast seda ei ole Eesti ja Vatikani vahel kõrgete riigiametnike ametlikke visiite tehtud.



Leping vajab uuendust


Tänavu möödub 10 aastat Eesti ja Vatikani vahelise lepingu sõlmimisest, mis sätestas katoliku kiriku rolli Eestis. Eestis on seitse katoliku kogudust.



Dominique Mamberti rõhutas, et kuigi rooma-katoliku kiriku kogukond on Eestis väikesearvuline, on oluline, et siinne katoliiklaste kogukond panustab tugevalt Eesti ühiskonda.



Mamberti sõnul on see leping siiani täitnud oma eesmärki hästi. «See on raamistik, mis võimaldab katoliku kogukonnal täita oma rolli, seda näiteks heategevuse, haiglate ja hariduse valdkonnas,» sedastas Mamberti.



Samas tõstatas ta küsimuse, mis puudutas lepingu muutmist, kuna vahepeal muutunud seadustega seoses on lepingus vaja täpsustada kohalike katoliku kiriku kogukondade ja kloostriüksuste õiguslikku staatust.



Nii eilsel aulaloengul kui kohtumisel välisminister Paetiga tulid jutuks suhted Venemaa ja õigeusu kirikuga. Pressikonverentsil antud kommentaaris katoliku ja õigeusu kiriku suhetest märkis Mam­berti, et on kohtunud Venemaa välisministri Sergei Lav­roviga ning patriarhaadi välissuhete ametnikuga.



Vatikani välisminister ütles, et katoliku ja ortodoksi kiriku suhted on hetkel head. Venemaa õigeusu patriarh ja paavst on heades suhetes ka isiklikul tasandil.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles