Korteri ja ühika üürihinna vahe väheneb üha

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õigusteaduse tudeng Robert Sarv lubab, et hüppab tulevikus ühikast erakorterisse.
Õigusteaduse tudeng Robert Sarv lubab, et hüppab tulevikus ühikast erakorterisse. Foto: Aivar Aotäht

Kuigi korterite üürihinnad on langenud, ei kavatse Tartu Üliõpilasküla, kus ühiselamud on hetkel veidi tühjemad kui eelmis­­tel suvedel, ühiselamute üürihindu langetada.


Õigusteaduse kolmanda kursuse tudeng Robert Sarv elab Tiigi tänava ühiselamus. Oma toas üksi elades tuleb tal maksta 1872 krooni üüri kuus, lisanduvad kommunaalkulud. «Kui teeniksin mii­­nimumpalka, siis ei saaks seda endale võimaldada,» sõnas noormees.



Selle aasta kõige karmimal talvekuul oli renoveeritud ühiselamute kahekohalises toas üksi elades vaja maksta üüri ja kommunaalteenuste eest üle kolme tuhande krooni.


MTÜ Tartu Üliõpilasküla majutusjuht Janika Hango sõnas, et kahekohalises korteris üksi elamine on privileeg ja selle eest tuleb maksta.



Korterite üürihinnad on muutunud sedavõrd odavaks, et renoveeritud ühiselamu asemel võib odavam variant olla hoopis üürikorter. Tartu Kinnisvara kodulehel pakutavate korterite üürihinnad algavad praegu 2500 kroonist.



Esmakursuslane Krislin Kippar jäi ühikakohast ilma. Seepärast kolis ta kahe kaastudengiga üürikorterisse kesklinna läheduses. Neiu peab üürikorterit heaks võimaluseks ja ühiselamusse ei kipu: «Olen korterieluga harjunud, mulle meeldib, kui ma ei pea arvestama võõraste inimestega.»



Mugav ühiselamu

Üliõpilasküla majutusjuhi Janika Hango hinnangul on ühiselamul korteri ees palju eeliseid: «Kas see kahetoaline korter asub kesklinnas, on möbleeritud, ja kui pirn läheb läbi, kas seda tuleb töömees vahetama?»



Robert Sarvgi hindab ühiselamut eelkõige tema mugavuse poolest. «Kui midagi katki läheb, tehakse kiiresti korda. Asukoht – kesklinna läheduses. Kuid ei ole nii, et ühiselamus elamine on odav. Mina seda odavaks ei pea,» sõnas ta. Sarvele on arusaamatu, miks peab toas üksi elades maksma topeltkommunaalmakseid võrreldes kahekesi tuba jagavate inimestega.



«Kui talveõhtul põleb terve toa valgustus ja kaks tudengit õpib, siis kasutab seda elektrit kaks inimest ja see kulu jagatakse kahega,» põhjendas seda majutusjuht Janika Hango. «Kui seesama lamp põleb, aga sealsamas toas elab vaid üks inimene, siis kulu on ju sama, aga maksab üks inimene.» 



Andmed korrektseks

Ühiselamukoha avaldust esitades tuleks majutusjuht Janika Hango sõnul jälgida oma andmete õigsust ja pigem küsida üle kui omapäi tegutsema hakata.



On olnud juhtumeid, kui tudeng taotles kohta Narva maantee 25 ühiselamusse, kuid see oli juba täis. «Pakkusime talle Narva maantee 27 [ühiselamukohta] – see on analoogne maja ja analoogsed tingimused –, kuid tudeng lükkas pakkumise tagasi lootuses, et pakume uuesti.»



Gümnaasiumi lõpetanud Maris Tamm tahab minna õppima ajakirjandust. «Arvan, et esialgu lähen küll ühikasse,» sõnas ta. Selle peale on ta nõus kulutama 1500 krooni kuus.


Ülikool võtab vastu 1400 esmakursuslast, vabu ühiselamukohti on neile reserveeritud 453. Maaülikooli esmakursuslastele reserveeritud kohtade arvu pole teada, sest maaülikooli tudengitel on veel käsil lepingute pikendamine.



Esmakursuslaste avaldusi hakatakse Tartu Ülikooli üliõpilaselamutes vastu võtma 20. juuli keskööst ning seda ainult interneti kaudu.



Laura Mallene on Tartu Postimehe suvereporter


Kas Teate


Üüripindade hinnad

• 2 - toaline korter Sõpruse pst 2500 kr kuus


• 1 - toaline korter Kalevi tn 3000 kr kuus


• Raatuse ühiselamu 2-kohaline tuba 2106 kr kuus


Allikad: Tartu Üliõpilasküla ja


Tartu Kinnisvara

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles