Žürii keelitamiseta jäänuks võistlus ära

Jüri Saar
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
I Kiigemäe 12 (pildil),
preemia 3000 krooni
I Kiigemäe 12 (pildil), preemia 3000 krooni Foto: TPM

Tänavusele «Kauni kodu» konkursile ei seatud Tartus vabatahtlikult üles ühtki kandidaati, nii tuli žüriil võistlejad nõusse rääkida ja rahata ei jäänud osalejaist keegi.




Tänavu õnnestus korraldajatel auhindamiseks koguda 11 objekti, nende hulgas kuus eramukrunti, kaks lasteaeda ja kaks asutusekinnistut.

Auhinnatavate hulk pole mullusega (13 hinnatut) ja tunamullusega (12 hinnatut) oluliselt muutunud, aga veel mullu oli ka mõni ise kandideerinud majaomanik ja ettepanekuid tuli linnarahvaltki, tänavu aga mitte.

Žürii liige abilinnapea Margus Hanson ütles, et tema arvates on selle võistluse jätkamisel ikkagi mõtet.

«Esiteks ja formaalselt seepärast, et president korraldab «Kauni kodu» konkurssi ja Tartu peab kuidagi leidma need kodud, keda pakkuda presidendile auraha saamiseks,» põhjendas Hanson. «Eestlane on tagasihoidlik, ei taha tähelepanu, sellisest tagasihoidlikkusest tuleb üle saada.»

Võistlusel osalemist piirab nõue, et presidendile ei tohi viie aasta jooksul sama aeda hindamiseks esitada. Hanson ütles, et ei oleks ju mõtet auhinnata kaks aastat järjest.

20 000 krooni suurune auhinnafond õnnestus žüriil jagada nii, et oma kategooria peapreemia oli 3000 krooni, teise koha preemiad 2000 ja kolmanda koha preemiad ning eripreemiad 1000 krooni.

Eramute arvestuses esikoha saanud Kiigemäe 12 puhul leidis žürii, et see väärib esimest kohta eelkõige originaalse ja põneva kõrrelistega kujundatud eesaia eest. Veidi tavatu oli ka eesaia avatus – nimelt puudus hoone ja tänava vahel piirdeaed, mis muutis eesaia veelgi paremini vaadeldavaks.

Teise koha väärilisteks tunnistati naabruses olevad Kiigemäe 6 ja Lõkketule 22. Lõkketule 22 puhul tõsteti esile seda, et maja ehitamisel säilitati võimalikult palju suuri puid, mis tekitas hea aura. Aeda oli pererahvas täiendanud mitmete istutusaladega. Herne 54a puhul hinnati kõrgelt haljastuse sobivust Supilinna miljöösse.

Võistlust toetab Jardini aianduskeskus, osavõtjate vahel jagatakse sada roosiistikut.
Presidendi auhinna kandidaatideks otsustas hindamiskomisjon esitada Kiigemäe 12, Kiigemäe 6, Lõkketule 22 ja Villa Margaretha aia.

«Kauni kodu» konkursi auhinnad


Eramud


• I Kiigemäe 12 (pildil), preemia 3000 krooni


• II Kiigemäe 6 (2000 kr)


• II Lõkketule 22 (2000 kr)


• III Herne 54a (1000 kr)


• Väikeaia eripreemia (1000 kr) Ravila 31


• Stiilipuhta aiakujunduse eripreemia (1000 kr) Väike kaar 34



Korterelamud



• Ergutuspreemia (2000 kr) ridaelamu Võru 163



Lasteaiad



• II Maarjamõisa lasteaed, L. Puusepa 10 (2000 kr)


• III Ploomike, Ploomi 1 (1000 kr)



Asutused ja ettevõtted



• I Villa Margaretha, Tähe 11/13 (3000 kr)


• II Korp Filiae Patriae, W. Struve 4 (2000 kr)

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles