Kas kaitsta lemmikut puugi eest täpilahuse või kaelarihmaga?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Janne Orro-Taruste
Loomaarst
Janne Orro-Taruste Loomaarst Foto: SCANPIX

Kas pere lemmikloomadel, kes käivad ka õues, tuleks puukide tõrjeks eelistada pigem spetsiaalset kaelarihma või täpilahust?

Vastab loomaarst Janne Orro-Taruste:

Et nii täpilahuse kui kaelarihma vormis ravimeid on erinevate omadustega, siis ei ole sellele küsimusele ühest vastust.

Kaelarihmad on hinnalt soodsamad, sest nende mõjuaeg on pikk, neid on saadaval väga erinevate omadustega. Osa kaelarihmu kipuvad lõhnama ning märjaks saades võib nende toime halveneda. On olemas ka niisuguseid uut tüüpi kaelarihmu, mis taluvad lühiajalist ujumist ja märjaks saamist, kuid neid ei saa ilma loomaarsti retseptita apteegist osta.

Kõigile koertele-kassidele kaelarihm ei sobi, sest mõnel loomal kipub rihmaga kokku puutuval nahal tekkima lööve. Kõik kaelarihmad pole ka ühtmoodi efektiivsed.

Täpilahused on üldiselt päris hea toimega, kuid ka nende preparaatide toimes on erinevusi. Enne ostu tasuks loomaarstiga konsulteerida nii enda kui lemmiklooma vajaduste asjus, et teha õige otsus.

Nagu elus ikka, ei ole olemas ideaalset ehk pika toimega, alati ja kõigile ohutut, odavat ja kergesti manustatavat ning kõikidele parasiitidele ühtviisi hästi toimivat ravimit.

Kas on põhjendatud hirm, et aktiivselt ringi liikuv kass võib kaelarihma pidi kuhugi kinni jääda ja endale liiga teha?

Osal puugirihmadel on just kinni jäämise vältimiseks disainitud spetsiaalne ala, mis venib mingil määral, ja kui sellest on vähe, siis rihm puruneb. Purunev piirkond on tehtud nii, et rihm püsiks kassil kaelas, kuid kass jaksaks selle ikkagi katki teha, kui ta rihma pidi tõesti kuhugi kinni jääb. Rihma ostes tasuks uurida, kas niisugune omadus on olemas.

Räägitakse ka, et puugirihm lemmikloomal ei pruugi olla lastele kõige ohutum.

Puugi- ja kirburihmaga kassid ja koerad kannavad toimeainet oma naha pinnal ja karvas. Näiteks on ühe ravimi infolehel öeldud, et selle rihmaga koera ja kassi ei soovitata võtta voodisse magama.
Ühegi täpilahuse infolehel sellist hoiatust ei ole. Küll ei soovitata täpilahuse manustamise piirkonda puudutada 30 minutist 24 tunnini, sõltuvalt preparaadist.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles