Kunstnik avas näituse skaipides

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Näituse avamisel esinesid sõnavõtuga kunstnik Enn Põldroos (paremalt, ekraanil), väljapaneku koostaja Tõnis Tatar, kunstnik Silver Vahtre, kunstisõber Kalju Konsin ja Tartu kunstimuuseumi direktor Rael Artel.
Näituse avamisel esinesid sõnavõtuga kunstnik Enn Põldroos (paremalt, ekraanil), väljapaneku koostaja Tõnis Tatar, kunstnik Silver Vahtre, kunstisõber Kalju Konsin ja Tartu kunstimuuseumi direktor Rael Artel. Foto: Margus Ansu

Uus suur maalinäitus Tartu kunstimuuseumi kahel korrusel on eriti tähelepanuväärne kahel põhjusel. Esiteks – maalide autor on vanameister Enn Põldroos. Teiseks – avamine oli ülimalt tänapäevane.

Tallinnas peaaegu 80 aastat tagasi, 21. mail 1933 sündinud Enn Põldroos on selles linnas suurema osa oma senistest aastatest mööda saatnud, nii õppides ja maalides kui õpetades ja kunstipoliitikat suunates.

Tartu kunstimuuseum tähistab vanameistri 80. aasta juubelit suurnäitusega «Credo». See hõlmab väljapaneku koostaja Tõnis Tatari sõnul valitud peatükke Põldroosi mahukast loomingust.

«Nii maalide üle poole sajandi jaotuvate valmimisaastate kui ka erinevate stiililiste perioodide summa poolest on tegemist seni suurima ja ulatuslikuma väljapanekuga vanameistri loomingust,» lisas Tatar.

Põldroos kuulub näituse koostaja sõnul 1950. aastatel Eesti Riiklikus Kunstiinstituudis õppinud kunstnike plejaadi, kelle teeneks oli siinse kunsti lahtiraputamine reglementeeritud sotsrealistlikust tardumusest.

«Põldroosist kui terava sulega vahedast argumenteerijast ning loomupärasest korraldajast kujunes selle Tallinna kunstiuuendajate seltskonna liidreid,» märkis Tatar.

Ettepaneku oma juubeli puhul näitus koostada just nimelt Tartu kunstimuuseumisse tegi maestro ise.

Et Põldroos pidi pärast haigust kodutalus Tarvastu vallas kosuma, ei saanud ta näitust avama tulla. Ometi osales ta väga rahvarohkel avamisel, sest oli andnud mõtte luua suhtlussild Skype´i vahendusel. Arvuti ja suur ekraan olid seatud saali, mille seintel on kunstniku tippteosed 1960. aastatest.

«Olen kogu oma elu kandnud endas säärast mõtet või illusiooni, et möödunud sajandi kuuekümnendad on minu tipp­­etapp loomingu parima osaga,» ütles Põldroos skaipi­­des.

Sellele järgnenud aastakümneid nimetas ta küllaltki segaseks ajaks, kus ta enam endist kontsentratsiooni ilmselt ei saavutanud.

Viimased neli-viis-kuus aastat on Põldroos aga tundnud end justkui uuel ringil – taas on loomingus sellist kontsentreeritust nagu 1960. aastatel. «Ma tunnen, et ma olen nüüd järsku elanud sama elu, ja see on mulle olnud tohutult tähtis,» lisas ta.

Viimaste aastate maalid on raeplatsi viltuse näitusemaja kõige kõrgemal korrusel. Seal on ka väljapaneku nimitöö «Credo» ehk «Taevasina on siiski olemas» aastast 2012.

Näitus klubis

• Tartu kunstimuuseumi näitusemaja kahel korrusel avati Enn Põldroosi juubelinäitus «Credo».

• Väljapaneku on koostanud Tõnis Tatar.

• Põldroosist peavad näitusel loengu algusega kell 17.30 Tõnis Tatar 18. aprillil ja Margus Kiis 25. aprillil.

• Juubelinäitust saab vaadata 9. juunini.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles