Vanemuise tantsija mõtiskles ilu balletiks

, tartu@postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Armukolmnurga kaks nurka on Thomas (Ilja Mironov) ja kaunitar Belle (Hayley Blackburn).
Armukolmnurga kaks nurka on Thomas (Ilja Mironov) ja kaunitar Belle (Hayley Blackburn). Foto: Ranno Rätsep

Homme esietendub Vanemuise suures majas ballett «Kaunitar ja koletis», mille koreograaf ja lavastaja Silas Stubbs asus Vanemuise balletitrupis tööle aastal 2008.

Tema fantaasiaküllase debüütlavastuse peategelased on unistajad, kes elus kuidagi kohta ei leia ja omavahelistest erinevustest hoolimata mõistavad ootamatult, et tajuvad maailma üsna sarnaselt. See on lugu armastusest ja sisemisest ilust.

«Kui sain võimaluse oma balleti loomiseks, teadsin, et tahan jutustada lugu, millega inimesed saavad end samastada,» ütles Silas Stubbs. ««Kaunitar ja koletis» on kuulsaimaid muinasjutte, mis kunagi kirjutatud. Lugu armsast ja vaprast tüdrukust, kes hakkas armastama koletist, on jutustatud erineval moel mitu sajandit.»

Stubbsi sõnul sai tema ballett alguse ilu olemuse üle mõtisklemisest. Mõjutusi on andnud «Kaunitari ja koletise» varasemad versioonid, aga ka «Jumalaema kirik Pariisis», «Ooperifantoom», «King Kong» ja «Edward Käärkäsi».

«Kõik need lood keskenduvad sellele, kuidas välimus mõjutab meie kohta ühiskonnas,» lisas ta.

Lavastuses kõlab Aleksandr Glazunovi, Malcolm Arnoldi ja Joaquin Turina heliloomingut. Muusikajuht on Lauri Sirp, kunstnik Iir Hermeliin ja kostüümikunstnik Louise Flanagan (Suurbritannia).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles