Ka pruuni muna kõlbab värvida

Elina Randoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Sille Annuk

Nii mõnelgi perel tuleb alles suure reede õhtul pähe, et järgmisel päeval võiks mune värvida. Kaupluses on riiulitel alles aga vaid pruunid munad. Tavaliselt kasutatakse kodudes pühademaalinguteks poevärve, kas need aga pruuni muna peal üldse ilusad jäävad?



    Munade värvimisel esimest korda poevärve kasutades pidin nii mõnegi asja pärast pettuma, ilmselt olid ootused liiga suured. Enne värvimistööd tuli veel tagasi poodi lipata, sest pakkide sees peitunud juhistest selgus äädika hädavajalikkus värvimisprotseduuride juures.

    Värvides pulbrite-tablettidega, mis tuli soojas vees lahustada, oli üllatusi mitu. Esiteks see, et muna värvisegusse pistmisel hakkas vesi mulisema ja muna külgedele tekkisid sajad mullikesed, mis munale heledad laigud jätsid.

    Teiseks, muna väljavõtmisel selgus, et selle ümber oli tekkinud paksem värvikiht, mis mõne värvi puhul aga kuivatades kahjustada sai. Üldjuhul andis see huvitava efekti, kuid üks roheline muna tuli lausa inetu. Igatahes ei õnnestunud ühegi värviga saavutada täiesti ühtlast värvikihti, ilmselt peaks selle saamiseks mune lakkima.

    Keetes kipuvad munad ikka ja jälle pragunema. Selle vastu soovitatakse koore sisse enne pottipanekut nõelaga väike auk teha. Aitab ka see, kui munad juba paar tundi enne värvimist toasooja tõsta.

    Kõik munad (v.a tupsutusvärvidega värvitud) käisin lõpuks üle ka kergelt õlise majapidamispaberiga, nii said need pehme läike.

    Seda, milline muna oli alguses valge ja milline pruun, on pärast värvimist raske öelda. Piltidel on pruun muna igast paarist parempoolne.

Värv ja kaunistused, Heitmann Deco

Kleepsudega munavärvid tekitavad kohe alguses põnevust – värvipulbri või -tableti asemel on pakis värviline paberijupp. Ja jälle kuum vesi klaasi, punane värvileht järele, kolm supilusikatäit äädikat kõigele otsa.

Punasest lehest väljaimbunud värv on aga puhta punase asemel kuidagi kollakas. Pruun muna tuleb sellest leemest veel natuke punakana välja, valge muna on aga selgelt oranž.
Lisaks värvile on pakki pistetud ka leht valgete kontuurkleepsudega, kus on kujutatud jäneseid, tibusid ja ka liblikaid. Nende kättesaamine on küll veidi keeruline, aga munale kinnituvad nad kergesti ja jäävad kenad.

Tupsutatud munad, Heitmann Deco

Enne tupsutamisvärvidega töö alustamist tuleks juhend neli korda läbi lugeda ja siis veel igaks juhuks kõik peast üle korrata. See on üsna pikk ja segane, nii et kuuma värvist muna peos hoides on peaaegu võimatu sealt midagi kiiresti üles leida.

Värvimise tegi keeruliseks ka see, et vahepeal pidi kindaid pesema ning just potist võetud muna kippus sõrmi kõrvetama.

Laua peale tekkis suur segadus värviampullidest ja svammidest, vedel värv kippus kilekinnastelt tilkuma nii riietele kui põrandale.

Väiksematele lastele võib selle kõigega toimetulek olla keeruline, pigem võiks need värvid jääda üle-kümne-aastastele.

Munavärvid, Heitmann Deco

Värvitablettidega värvimine on juhendi järgi väga lihtne – klaas keeva vett, tablett sisse, äädikas juurde, kuum muna sisse. Paari minuti pärast kuivatad majapidamispaberiga ja valmis.

Kõige parem on veel see, et juhendi järgi sobib see nii valgete kui pruunide munade värvimiseks.

Esimese värvitud muna toon oli aga üsna pettumust valmistav – pruun muna omandas lahja roheka tooni, mida smaragdrohelisest värviveest küll oodanud ei oleks, samuti kumas pruun siit-sealt läbi. Kordusvärvimine tegi asja veidi paremaks.

Valge munaga läks paremini, kuid koorele tekkinud värvikiht läks mõlemal kuivatades mitmest kohast katki.

Munavärvid, Seasons

Poevärvidest andis pruunile munale kõige ilusama ja ühtlasema tulemuse kõige odavam värv, neli ja pool krooni maksev pulbrikomplekt.

Veeklaasist välja tõstetud valge muna oli veega täpselt sama värvi, ilus safiirsinine. Värvikihi rebendeid tekkis kuivatades väga vähe, pigem jäid näha heledamad mullilaigud.

Tõsi küll, pruun muna omandas hoopis kergelt roheka tooni, nagu oleks veele tilk kollast lisatud. Et aga valge muna sai värvitud pärast pruuni ja samas vees, on toonimuutuse põh­jus­tanud ilmselt ikkagi muna ise.

Sibulakoored

Sibulakoortega värvides jäi valge muna selgelt efektsem – pruuni muna pealt ei paista nii hästi välja sibula ilus kuldkollane toon. Samas olid mul kasutada üsna heledad koored, tumedamate puhul oleks ehk ka pruun muna mustrilisem jäänud.

Sibulakoortega värvimise juures on kaks asja, mis tagavad eriti kirju muna – vastu munakoort võiks olla väiksemad sibulakoore tükid. Teiseks tuleb riie munade ja koorte ümber tihedalt kinni siduda, näiteks niidiga, siis on koored vastu koort ja muster jääb selgem.

Kasutatud munavärvid

Munavärvid
Seasons
4.50

Pakis 5 vees lahustuva erivärvilise pulbri kotikest
Lihtne, kiire, tulemus ilus, värvid erksad
Värv ja
kaunistused
Heitmann Deco
34 kr

Pakis 5 värvilehte, valged pühadeteemalised kleepsud
Värvimise tulemus kesine, kenad kleepsud, lihtne
Tupsutatud munad
Heitmann Deco
34.90

Pakis 6 vedela värvi ampulli, kilekindad, käsn
Kasutamine keeruline, palju mäkerdamist, tulemus kena
Munavärvid
Heitmann Deco
20 kr

Pakis 5 erivärvilist vees lahustuvat tabletti
Lihtne, kiire, tulemus üsna kesine
Sibula­koored

Kasutatud umbes viie keskmise suurusega sibula koori. Lisaks läheb vaja riidelappe ja niiti.
Tulemus üllatav, mustriline

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles