Kuiva küttepuu saab mullusest odavamalt

Martin Pau
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kambja firma Sakkose müüb halupuid riita laotult, kuid ka sellistes 6,2-ruumimeetristes võrkkonteinerites puistepuiduna. Ilusasti riita laotuna jääb ühest konteineritäiest alles alla nelja ruumimeetri halge.
Kambja firma Sakkose müüb halupuid riita laotult, kuid ka sellistes 6,2-ruumimeetristes võrkkonteinerites puistepuiduna. Ilusasti riita laotuna jääb ühest konteineritäiest alles alla nelja ruumimeetri halge. Foto: Margus Ansu

Ehkki kuivade halupuude eest küsitakse praegu vähemalt kümme protsenti aastatagusest madalamat hinda, ei tähelda küttepuude tootjad kundede suurt huvi.

Eelmisel sügisel oli ahjukõlblike riita laotud leppade ruumimeetri tavaline hind 45 eurot ning Tartu turu väravas võis näha ka 50-eurose ruumimeetri hinnaga halukoormaid. Praegu saab samaväärsed halud kätte 40 euroga ning odavamaltki.

«Tootmine on suurem kui ostmine ja selle tõttu on hind selline piiripealne,» nentis Tartu valla ettevõtte Bentak juhatuse liige Sverre Ploomipuu. «Tegelikult antakse küttepuid ära peaaegu omahinnaga.»

Turg kiratseb

14 aastat küttepuude äri ajanud Ploomipuu arvates on hinnalangust kindlasti mõjutanud Narva elektrijaamade augustikuine otsus lõpetada hakkpuidust taastuvenergia tootmine. Lisaks sellele on Ploomipuu hinnangul halupuude pakkujaid rohkem kui kunagi varem.

Kambja valla puidufirma Sakkose tegevjuhi Tarmo Mahlapuu sõnul surub hinda alla ka paberitootmise vähenemine põhjamaades, millega kaasneb paberipuu ülejääk.

«Kui tselluloositehased Soomes-Rootsis ei tarbi puitu, siis hind sadamais langeb ja kohe ka siseturul,» selgitas Mahlapuu.

Mullu ostis Sakkose kase paberipuud 40–42 euroga tihumeetrist, nüüd 33 euroga. Kuu aega tagasi oli hind lausa 30 eurot tihumeeter.

Sverre Ploomipuu firma lehekuulutus räägib kuivast lepast ning Tartu linna piires veokulu sisaldavast hinnast alates 35 eurot ruumimeeter. Ploomipuu täpsustas, et see on kevadel lõhutud ja virnastatud küte, mis viletsavõitu suvega päris ideaalkuivaks ei saanud, kuid ahju panna siiski sünnib.

«Tavaliselt kuivavad puud ühe suvega piisavalt, aga tänavu jäi natuke vajaka,» tõdes Ploomipuu. «Puu, mis on juba üle aasta riidas seisnud, maksab meil 40 eurot.»

Mis hinnaga edasi saab, on Ploomipuu selgitusel paras loterii. Kui talve tulek venib ja pakane ei lähe väga krõbedaks, ei pruugigi hind tõusta. Kui miinuskraadid hakkavad valdama  novembris, võivad tootjad küsida mullust hinda ja rohkemgi.

«Kui inimestel on valitud eelmise talve järgi oletuslik kogus, aga talv tuleb palju külmem, võivad varud hakata lõppema juba poolest talvest,» arutles Sverre Ploomipuu. «Kui nõudlus hakkab pakkumist ületama, võib hind olla jälle vabalt 45 eurot ja rohkem.»

Samas märkis üks küttepuutootja, kes ei soovinud oma nime lehes näha, et mullune kaunis pehme ja lühike talv jättis kuuridesse ilmselt päris palju puid alles.

Kartograafia ja geoinfo firma Regio müügijuht Erki Kokkota on varunud tänavu ahjukütet omal käel, kuid peab tõenäoseks, et kevadeni vastupidamiseks tuleb puid juurde osta.

Kokkota arvates on 40 eurot ruumimeetrist väga hea hind, kui puud on tõesti kuivad. Läinud aastal soetas ta kaks aastat kuivanud lepapuid umbes 55-eurose ühikuhinnaga.

«Üldiselt olen läinud selle peale, et osta usaldusväärse inimese käest,» rääkis Kokkota. «Olen kümmekonna aasta jooksul paar korda orki lennanud. Pärast selliseid kogemusi pole mulle peamine hind, vaid kvaliteet.»

Külm tegi ärihuvi

Erinevalt Sverre Ploomipuust arvas Tarmo Mahlapuu, et tänavu on küttepuude pakkujaid pigem vähem kui läinud aastal.

«Kui on külm talv, siis avastavad paljud, et küttepuu tootmine on kasulik äri,» põhjendas Mahlapuu. «Kui tuleb üks-kaks sooja talve, siis avastatakse, et seda kasumit, mida loodeti, ikkagi pole ja tootmine lõpetatakse.»

Küttepuude hindu

• Kuivi lepahalge pakuvad paljud müüjad praegu hinnaga 40 eurot m3.

• Kuivi kaseklotse võib saada hinnaga 33–40 eurot m3.

• Toorest lõhutud leppa saab 30 ja kaske 35 eurot m3.

Allikas: kuulutused Tartu Postimehes

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles