Noored väntasid filmi pähklitest

Elina Randoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Väike osa filmi «Pähklipäev» tegijatest tuli reedel Otepää kultuurikeskusesse oma värskest teosest rääkima. Pildil vasakult näitlejad Markus Kuslap, Diana Zimbrot, filmi autor Kerli Adov ja Ilmo Tamm. Ka esilinastus on samas majas.
Väike osa filmi «Pähklipäev» tegijatest tuli reedel Otepää kultuurikeskusesse oma värskest teosest rääkima. Pildil vasakult näitlejad Markus Kuslap, Diana Zimbrot, filmi autor Kerli Adov ja Ilmo Tamm. Ka esilinastus on samas majas. Foto: Sille Annuk

Ülehomme õhtul istub Otepää kultuurikeskuse saalis kamp üsna närvilisi noori näitlejaid. On nende enda tehtud filmi esilinastus, kuid mis täpselt linastub, sellest pole neil õrna aimugi.

Täpselt teab filmi «Pähklipäev» sisu ja stsenaariumi vaid autor Kerli Adov. Adov on Balti Filmi- ja Meediakooli tudeng, õpib seal kolmandat aastat stsenaristiks. Nädalavahetustel sõidab ta aga kodulinna Otepääle, et juhendada noorte teatritruppi, Otepää draamaklassi.

Sellesama trupiga, umbes kümne noorega, tegigi ta filmi, mitte koolitööks, vaid selleks, et oma kodukohale midagi anda ja kogukonda kokku tuua.

«Pähklipäev» tuleb saksakeelsest sõnast Nusstag, millest tuleneb Otepää vana nimi Nuustaku. Nii on terve pooletunnine film täis ohtralt pähkleid, mida süüakse, korjatakse, kingitakse, purustatakse. Pähklipäev on Adovi sõnul ühelt poolt linn ja teisalt filmi läbiv sümbol. Otepääl endal on filmis läbiv roll.

Näideldi pimesi

Osalevad noored ise on näinud vaid natuke musta materjali ja see ei olnud kuigi julgustav. Autor aga rahustas, et ega näitlemine selles filmis kõige tähtsam olegi, montaaž on see, mis loeb ja mis vaatajate tunnetust suunab. Seda tõestas kunagi oma eksperimentidega režissöör Lev Kulešov ja seda kavatseb ka Adov ära kasutada.

Sündmustikust ei ole noortel kuigi palju aimu. Diana Zimbrot oskas öelda nii palju, et film on väga sügavamõtteline, ja rääkida neist stseenidest, kus ta ise osales, kuid läbiv teema on neljapäevani saladuseks.

Ilmo Tamm rääkis, et üldjuhul said nad alles kohapeale jõudes teada, mida täpselt tegema peab. Ja kohad, kuhu mindi, olid toredad. Näiteks filmiti ükskord kirikus, teine päev pidi hommikul viie ajal Pühajärve äärde sõitma, et salvestada stseen päikesetõusu ajal. Õnneks päikesetõus ära ei jäänud ja oli imeilus.

Ühe neiu ülesandeks oli aga uduses linnas üle sebra tantsida ja kuna tantsuhoos jõudis foorituli ümber lülituda, sattus ta mitmel korral veel punase tule ajal tee peale jääma. Autojuhid olid tüdruku õnneks tähelepanelikud ja mõistvad.

Adov tahtis noortele anda ka kogemuse päris näitlejaga koostöö tegemisest ning valik langes Otepää kohalikule, Veikko Täärile, kes oli nõus filmis tasuta üles astuma.

Sarnaselt noortega ei tea ka tema, mis tema stseenidega täpselt tehakse ja kuidas need välja mängitakse. Lisaks tegid kaasa mõned Otepää teatri näitlejad.

Filmiprojekte edaspidigi

Filmivõtted tehti ära paari nädalaga augusti lõpus, septembri alguses. Filmi kummitas krooniline meesosatäitjate puudus ning nagu ikka, alles siis, kui võtted läbi olid, hakkasid välja ilmuma noormehed, kes oleksid hirmsasti osaleda tahtnud.

Kaamera saadi trupile kohalike omavalitsuste programmi kaudu. See on tegelikult küll fotoaparaat, aga võimaldab ka hea kvaliteediga filmida, nii et seni peamiselt teatrile pühendunud trupp saab edaspidigi filmiprojekte teha.

Reedel oli Adovil filmi monteerimine alles pooleli. 29 lehekülge stsenaariumi lubab umbes 30 minutit filmi. Esilinastusel Otepää kultuurikeskuses esineb ka filmis osalenud torupillimängija ja popkorni asemel jagatakse pähkleid.

«Pähklipäev»

• Otepää noorte äsjavalminud film.

• Tasuta esilinastus Otepää kultuurikeskuses neljapäeval, 20. septembril.

• Näitlejad Otepää draamaklassist ja Otepää teatrist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles