Vana popp taassünnib noorte käes

Elina Randoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Vinüülist mp3ni» on välisriikide muusikale üles ehitatud, kuid ansambel House 101 teeb meelsasti ka eesti lugusid. Suurimaks hitiks on konkurentsitult «Vana vaksal». Pildil esimeses reas bassimängija Daniel Toom (vasakul) ja solist Karl Gustav Adamsoo. Tagareas kitarrist Thorny Valk (vasakult), klahvpillimängija Hans Kristjan Aljas ja trummar Siim Ustav. Puudu on teine kitarrist Tiit Oja.
«Vinüülist mp3ni» on välisriikide muusikale üles ehitatud, kuid ansambel House 101 teeb meelsasti ka eesti lugusid. Suurimaks hitiks on konkurentsitult «Vana vaksal». Pildil esimeses reas bassimängija Daniel Toom (vasakul) ja solist Karl Gustav Adamsoo. Tagareas kitarrist Thorny Valk (vasakult), klahvpillimängija Hans Kristjan Aljas ja trummar Siim Ustav. Puudu on teine kitarrist Tiit Oja. Foto: Kristjan Teedema

«Tartus pole mingi peaproov, kõik tuttavad tulevad ju siia!» ei luba ansambli House 101 solist Karl Gustav Adamsoo hetkekski arvata, nagu võiks esimene «Vinüülist mp3ni» kontsert järgnevatest kuidagi kehvem olla.

Umbes viis aastat tagasi oli ansamblil olemas triangel ja soov muusikat teha. Vaid klahvpillimängija oli klaverit õppinud ja teadis, mida oma instrumendiga peale hakata, teised alustasid bänditegemist otsusega, kes millist pilli mängida tahab.

Nüüdseks on olukord muutunud. Kunagised Reiniku kooli poisid läksid üle linna laiali, üks liige vahetus välja, üks tuli juurde ja ansamblist sai nelja gümnaasiumi õpilaste ühine ettevõtmine.
Mis pillimänguoskusesse puutub, siis just tartlaste House 101 on üks neist rokkansamblitest, mis valiti esinema mullusel koolinoorte laulupeol. Sel kevadel osaleti veel saateansamblina Vanemuise noorteprojektis.

«Kui laulupidu oli, siis oli küll tunne, kas saame ikka hakkama,» rääkis bassimängija Daniel Toom. «Aga pärast seda saime aru, et saame küll. Oskusi on piisavalt.»

Nüüd on noormeestel uus ülesanne, neli kontserti «XX sajandi muusikaeksam – vinüülist mp3ni». House 101 sattus sinna tänu laulupeole, sest seal rokkbändide eest vastutanud Siim Aimla on praeguse etenduse muusikaline juht ning sealtkaudu tuli poistele kutse olla üks kolmest saatebändist.

Etenduses mängitakse ette umbes 30 lugu 20. sajandi popmuusika ajaloost. Solistidest on pooled kuulsused nagu Uku Suviste või Ines ja teine pool konkursil välja valitud noored.
Nii löödi lahku ka House 101, pillimehed teevad oma lugusid, solist aga enda omi ja hoopis teiste bändidega.

Kuigi esinejad on vanuse tõttu alles üsna algajad muusikud, kinnitasid noormehed, et etendus on ülimalt nauditav ja näiteks solistide võimekus lööb pahviks.

«Ma ise mõtlesin, et tahaks teada, kes selle Whitney Houstoni «I Will Always Love You» ära laulab. Läksime bändiga esimest korda seda lugu tegema ja kui solist laulma hakkas, jäid kõik vait. Täiesti vaikus, isegi sosinat ei olnud kuulda suures saalis,» rääkis Toom.

Selliseid legendaarseid laule esitades tekib alati võrdlusmoment originaaliga, kuid Adamsoo ja Toom arvasid, et see ei häiri, sest pillimehed on head ja lauljad suudavad ennast kuulama panna.
Nad ise on kontserdi kavast täiesti vaimustuses, selliseid lugusid, mida poleks mitte kunagi kuulnud, oli üsna vähe. Mis ise eksami hindeks oleks saanud? «Tublile kolmele oleks ära teinud,» arvasid poisid.


Kas teate?

«Vinüülist mp3ni»
• Esitusele tulevad 20. sajandi kõige popimad laulud.
• 1. septembril Tartus Vanemuise kontserdimajas, 7. septembril Pärnus ja 8. septembril Tallinnas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles