Tartu kavandab 15,3 miljoni suurust lisaeelarvet

Tartu Postimees
Copy
Tartu, heade mõtete linn.
Tartu, heade mõtete linn. Foto: Margus Ansu

Tartu linnavalitsus esitas volikogule 2024. aasta esimese lisaeelarve, mille mahuks on kavandatud 15,3 miljonit eurot.

«Lisaeelarve suurendab linna tulusid ja kulusid peamiselt eelmisel aastal alanud töödest või projektidest tulenevalt, oluline mõju on ka riigieelarve summade täpsustumisel,» ütles rahanduse abilinnapea Meelis Leidt. «Praegu on majanduses keerulised ajad ning seetõttu ei saa uusi tegevusi olulisel määral eelarvesse lisada.»

Lisaeelarvest enamiku ehk ligi 70 protsenti moodustavad 2023. aastal kasutamata jäänud rahalised vahendid.

Linna tulud kasvavad seitsme miljoni euro võrra, millest peamise osa moodustavad riigieelarvelised toetused nii põhitegevuse kuludeks kui ka investeeringuteks. Riigi  eraldatavad summad täpsustatakse pärast Tartu põhieelarve vastuvõtmist ning seetõttu tuleb neid ka lisaeelarvega korrigeerida.

Linna põhitegevuse kulud kasvavad neli protsenti ehk 8,2 miljonit. Suurimad kasvud on hariduse (1,9 miljonit) ja sotsiaalse kaitse (1,7 miljonit) valdkonnas. Suurematest kuludest lisanduvad 413 000 eurot lumekoristuse ja Helsingi-Tartu lennuliini toetus 237 000 eurot.

Linna varasemad investeeringud tänavavalgustusse, mille käigus vanad valgustid asendati leedlampidega, annavad elektrikulude kokkuhoiu 450 000 eurot ning selle arvelt saab linn katta lumelükkamisega seotud lisakulutused.

Investeeringute eelarve kasvab lisaeelarvega seitse miljonit, millest ligi 80 protsenti on seotud varem alustatud tööde jätkumisega 2024. aastal, näiteks Helliku lasteaia ja Karlova kooli ehitus.

Suurematest investeeringutest lisanduvad vahendid Puiestee tänava ehituseks ning Põhja puiestee väljaehituseks. Nendele töödele kulub lisaks vastavalt 1,5 miljonit ja 112 000 eurot. Ka parandatakse Tartu lauluväljaku seisukorda ning luuakse vajalik taristu kahe uue suvekohviku rajamiseks kesklinnas Emajõe kummalgi kaldal.

Linn kavandab ka lisainvesteeringut IT-valdkonda, et tulla paremini toime küberohtudega.

Lisaeelarve vastuvõtmisel suureneb Tartu 2024. aasta eelarve maht 320,6 miljoni euroni.

Tagasi üles