Kiirabi võib vajada haige tõstmisel päästjaid

Aime Jõgi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Elmo Riig / Sakala

Aardla tänava elanikud olid hämmastunud, kui nende voodihaigele naabrile, keda oli vaja erakorraliselt haiglasse viia, sõitsid järele nii kiirabi- kui päästeameti auto.


Et haige tuli neljandalt korruselt raamiga alla kiirabiautosse kanda, siis olid tassijaiks just päästeautoga kohale sõitnud kolm päästjat, neljas raami kandja oli kiirabiautojuht ise.

Rasked kandamid

Tartu Kiirabi juht Ago Kõrgvee ütles, et niisugused olukorrad ei ole sagedased, aga neid tuleb ette siis, kui tegu on väga raskekaalulise patsiendiga, kes elab näiteks korrusmajas. Raske haigega raami tuleb kitsastel trepimademetel mitu korda pöörata ning temaga koos mööda treppe laskumine on üliraske töö.

Enamikul puhkudel saab kiirabibrigaad ise hakkama, teinekord on võimalik pereliikmetel appi tulla, aga mõnikord tuleb teha koostööd just päästjatega.

Kõrgvee lisas, et päästeteenistuses töötavad terved ja tugevad inimesed, kes ongi valmis tulema kiirabile appi siis, kui patsiendi transpordiks on vaja lisajõudu ja osavust.

Kuidas käituda aga siis, kui voodis lamav pereliige ei vaja küll erakorralist arstiabi, aga plaanilist transporti haiglasse või uuringule minekuks?

«Niisugust teenust kiirabibrigaadid tavapäraselt ei osuta,» vastas Ago Kõrgvee. «Inimesed arvavad, et kui tegemist on haige inimesega, siis kõike, mida tema elu korraldamiseks on vaja, teeb kiirabi. Nii see ei ole! Kiirabi sõidab välja vaid erakorralise haigestumise, trauma või mürgistuse korral.»

Taotlus kiirabile

Muudel puhkudel tuleb inimesel sõiduk endal leida ja selle eest ise tasuda. Kõrgvee osutab haigete transpordiga tegelevatele firmadele, kes pakuvad ka lamava inimese sõidutamise teenust. Muidugi puudub neis meditsiiniline personal.

Mõnikord võib aga tõsises seisundis inimene vajada ühest kohast teise sõidutamisel siiski meediku juuresolekut, et see sõit üldse turvaliselt üle elada. Sel puhul saab Tartu Kiirabile taotluse esitada küll, kuid see on siis patsiendi transpordi taotlus, mitte kiirabitaotlus.

Niisugust teenust saab Tartu Kiirabi osutada vähemalt 24-tunnise etteteatamise korral, et tagada vajaliku kvalifikatsiooniga inimene, kes haiget sel sõidul saadaks.

Konkreetset infot tuleb sel juhul küsida kiirabi üldnumbrilt 740 8800. Seegi sõit tuleb aga patsiendil endal rahastada. Teenus ei ole odav, vaid võrreldav kahekordse taksosõiduhinnaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles