Boheemluse oaas jättis jälje ka fotodele

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Juka Käärmann sätib paika näituse «Faktifoto. Kaameraga rünnatud Einstein» üht pilti.
Juka Käärmann sätib paika näituse «Faktifoto. Kaameraga rünnatud Einstein» üht pilti. Foto: Kristjan Teedema

Tartu südalinnas hingitseb viimaseid päevi ühes kummalises korteris tegutsenud boheemlaslik oaas, mis on andnud viimastel aastatel inspiratsiooni mitmes vormis kunsti loomiseks. Lõppu tähistab näitus Y-galeriis.

Eelmisel nädalal panid kunstnik Juka Käärmann ja tema sõbrad Liis Keerberg, Tauno Kund ja Martiini ning nende ühine hea tuttav Margus Kiis Y-galeriisse üles näituse. See koosneb enamasti tavatutest fotodest.

Näiteks Kiis on meisterdanud endale viiest väikesest ja ühest suurest tikutopsist kaamera ja pildistanud sellega akte. Ja Martiini on kasutanud piltide suurendusaparaadina arvutiekraani.

Fotode teravusel ja klanitud vormistusel on sellel näitusel teisejärguline tähtsus. Esiplaanile on autorid seadnud vaba loomingulisuse.

Käib suur remont

Väljapanekus on ka fotosid, millele on jäädvustatud loomingulistes ringkondades kuulsat korterit Küütri 10–2. See asub hiinapärase nimega toidukoha sisehoovi tagasopis. Kitsas uks viib tillukesse koridori ja sealt edasi järsk puutrepp teisele korrusele.

Seda mööda on astunud lisaks maali- ja fotokunstnikele ka näiteks kirjanikke (Mehis Heinsaar) ja teatritegelasi (Kalev Kudu). Küütri-Rüütli stuudioks nimetatud korteri üürnik Juka Käärmann peab sealt lahkuma, sest ümberringi käib suur remont. Peagi hakkab tema endine eluase hingetult klantsima.

«See oli kõige ehtsam boheemlaste, Tartu vaimude pesa,» ütles fotokunstnik, galerist ja kunstiajaloolane Margus Kiis. «Väga veider korter – kitsad toad on järjest reas, vannitoast tuli läbi minna, et saada teistesse tubadesse.»

Kiisi silme ees on korterist mälupilt, milles domineerib kollakasroheline hõng ja värvus. «Habetunud Tartu vaimud vahtisid ümber ümmarguse laua ja trimpasid lõpmatult teed,» lisas ta.

Näituse mõnel pildil on sürrealistist poeet Marko Kompus. Käärmann on fotole «Kontsert vaarikatele» aastast 1998 jäädvustanud sürrealisti koos kirjanik Mehis Heinsaarega teel Vana-Karistesse.

«Seal oli vaja paar mahajäetud maja läbi käia, kus olid Juka tuttavad elanud,» meenutas Kompus. «Juka elas siis veel Emajõe tänavas ja me võtsime sealt pasuna kaasa.»

Emajõe tänava tühjalt seisnud eluase Supilinnas oli skvotitud ehk omanikule teatamata kasutusele võetud. Kui omanik välja ilmus, tuli Käärmannil uue sajandi esimesel aastal sealt lahkuda. Ta kolis mõneks ajaks Sõbra tänava kiriku käärkambrisse ja seejärel Hiiumaale. Küütrisse-Rüütlisse jäi ta püsivalt pidama neli-viis aastat tagasi.

Korter vahetas omanikku

Kuulsa korteri eelmised omanikud olid Juka Käärmanni jutu järgi Uus-Meremaa umbkeelsed väliseestlased. «Nad üürisid seda välja tohutult odava hinnaga kuni eelmise aastani ja selle tõttu säilis see oaas kesklinnas,» ütles ta.

Eelmisel suvel sai korteri omanikuks kinnisvarafirma. Selle juhti nimetas Käärmann väga mõistlikuks meheks. Nimelt sõlmisid kunstnik ja kinnisvaramees kokkuleppe, et Käärmann ei pea jaanuarist saati üüri maksma, kui kolib kuu enne üürilepingu lõppu välja.

Kus ta ennast nüüd sisse seab? «Ma mõtlen, et uus elukoht otsib mind ise üles, kui ta tahab,» ütles kunstnik. «Ma ei hakka selle nimel vaeva nägema. Ma viin lihtsalt asjad kuhugi hoiule. Jään ootele, liigun ringi.»
Tartu südalinnas tegutsenud boheemluse oaas seega küll kaob, aga seda peab Juka Käärmann peaaegu et paratamatuseks.

«Meil ei ole raha, et korterit välja osta ja oaasi säilitada,» ütles kunstnik. «Aga võib-olla need oaasid peavadki lõppema, muidu jäävad vinduma. Ma olen Tartust ja sellest korterist tüdinenud.»

Y-galeriis
• Y-galeriis (Küütri 2) saab vaadata näitust «Faktifoto. Kaameraga rünnatud Einstein».
• Osalevad Liis Keerberg, Margus Kiis, Tauno Kund, Juka Käärmann ja Martiini.
• Näitust saab vaadata 10. juunini.
• Kaisa Eiche juhtimisel töötavat Y-galeriid saavad huvilised jätkuvalt tasuta külastada kolmapäevast reedeni kell 12–19 ning laupäeval ja pühapäeval kell 12–17.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles