Väiksed gümnaasiumid panevad visalt vastu

Vilja Kohler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Illustratsioon: Graafika: Artur Kuus

Haridusministeerium soovib koolivõrku korrastada ja panna kinni väiksed gümnaasiumid. Löögi all on ka väljaspool Tartut keskharidust andvad koolid, aga Tartumaa omavalitsused ministeeriumi seda soovi tänavu ei täida.



Tartu vallas asuva Lähte ühisgümnaasiumi kodulehekülg kutsub põhikooli lõpetavaid noori täna lahtiste uste päevale. Peale nelja õppesuuna on kooli trumbid kõigile lastele tasuta koolilõuna ja kaugemalt tulijatele koht uhiuues õpilaskodus 20 euro eest kuus.

«Oleme volikogus arutanud ainult kooli arendamist, mitte selle sulgemist,» ütles Lähte ühisgümnaasiumi direktor ja Tartu valla volikogu esimees Üllar Loks. «Tuleme riigile oma gümnaasiumi pidades vastu, sest meil on ühena väga vähestest koolidest 73 kohaga uus õpilaskodu.»

Võitlus viimase lapseni

Peale Lähte ühisgümnaasiumi annab väljaspool Tartut keskharidust kaheksa kooli, kus haridus- ja teadusministeeriumi soovitud vähemalt 252 õpilase asemel käib hulga vähem noori.

Kohalikel omavalitsustel oli märtsi lõpuni aega, et teha gümnaasiumiastme sulgemise otsus tänavu 1. septembrist. Väike küsitlus Tartumaa omavalitsustes näitas, et sellist otsust pole teinud keegi.
«Me ei näe võimalust, et Elvas pole gümnaasiumi,» selgitas Elva linnapea Toomas Järveoja.

«Peame oma gümnaasiumis kõvasti pingutama, et selle tase oleks konkurentsivõimeline.»

Tartumaast laiemalt rääkides märkis ta, et kahjuks ei suutnud siinkandis kõrgemat võimu esindav Tartu maavalitsus kohaliku koolivõrgu teemal seisukohta välja öelda. «See seisukoht poleks ehk mõnele omavalitsusele meeldinud, aga see oleks olnud kõrvaltvaataja pilk,» ütles ta.

«Võitleme viimase lapseni,» kinnitas Kallaste linnapea Viktor Nukka. «Volikogu otsustas eelmise kuu lõpus, et meie keskkool jätkab, sest lapsevanemad ei kavatse Kallastelt ära kolida.» Sügisel Kallaste keskkooli 10. klassi astumiseks on avalduse teinud 11 lapsevanemat ja linnapea sõnul tuleb neid avaldusi juurde.

«Me ei saa keskkooli kinni panna, sest haridusministeerium pole alternatiivi pakkunud,» selgitas Nukka. «Pole teada, kes õpilaste veo kinni maksab, kui koolid ühendame. Ka Tartumaa Omavalitsuste Liit vastas ministeeriumile, et siinsed omavalitsused on olemasoleva koolivõrguga rahul.»

Arutelud alles käivad

Luunja vald koostab praegu hariduse arengukava ja avab sügisel kohalikus keskkoolis 10. klassi. «Keskkooli sulgemist ei saa kiiresti otsustada,» ütles Luunja vallavanem Aare Ander­son. «Meil arutelud alles käivad. Seis on väga segane, nagu kogu Eestis, sest on erinevad huvid ja seisukohad.»

Vallavanem tõdes, et Tartumaa omavalitsustel pole oma tulevase koolivõrgu kohta ühist seisukohta, sest puudub üksmeel. «On selge, et kõik koolid jätkata ei saa,» ütles Aare Anderson. «On lubatud, et aprillis tulevad haridusministeeriumist koolivõrgu korrastamise kohta täpsemad seisukohad. Õhus on ka gümnaasiumide riigistamine ja võimalik, et gümnaasiumivõrk pannakse riiklikult paika.»
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles