Tekstiilikunstnik Anu Raud kingib kuulsustele kindaid kahel tingimusel

Henn Uuetoa
, ajakirjanik
Copy
Eesti rahvusmustritega kindad tuntud inimeste käes võiksid inspireerida ja innustada ka teisi vanu kindakirju uuesti hindama ja austama ning uhkusega kandma.
Eesti rahvusmustritega kindad tuntud inimeste käes võiksid inspireerida ja innustada ka teisi vanu kindakirju uuesti hindama ja austama ning uhkusega kandma. Foto: Kertu Saks

Sellel kevadel 80. aasta juubelit tähistanud kunstnik Anu Raud on algatanud mulgi kinnaste kinkimise aktsiooni avalikkuse ees sageli viibivatele inimestele. Õnnelikke kindaomanikke on tänaseks üheksa.

Kingitusega käib kaasas tingimus tulla kinnastele Eesti Rahva Heimtali muuseumisse ise järele ja ka kohustus neid usinalt avalikel üritustel kanda. «Meile olulised ja meid kaitsvad mustrid elavad vaid siis, kui nad on kasutuses. Külm aeg on ees, seega võimalusi kaunite mustritega kinnaste kandmiseks on palju,» selgitas Anu Raud.

Iga kingisaaja valib ise endale meeldivaima mustri ja suurusega kindad. Praeguseks on kindad saanud Sirje ja Alar Karis, Karin ja Toomas Asser, Toivo Lõhmus, Ingrid Tersman, Tõnu Kaljuste, Arvo Pärt ning eile Helgi Sallo. Kes järgmise kindapaari omanik võiks olla, pole veel teada, kuid valimine käib.

Eesti rahvusmustritega kindad tuntud inimeste käes võiksid inspireerida ja innustada ka teisi vanu kindakirju uuesti hindama ja austama ning uhkusega kandma. Kindad on kudunud Kudujate Koopiaklubi Eesti Rahva Muuseumi ja Viljandi muuseumi kogudes olevate kinnaste eeskujul.

Armastatud tekstiilikunstnik Anu Raud tähistas sel kevadel ka 80. sünnipäeva. Kogu aasta vältel on kunstnik ka ise kingitusi teinud. Päikesekiire lasteaiale andis ta üle enda loodud põrandavaiba «Ringmäng» ning Heimtali kogukonnale pakkus kunstnik suure vaipade ülevaatenäituse, mida lõpuks käis vaatamas pea 6000 inimest. 

Samuti avaldas ta uue raamatu «Hea karjane».

Seevastu 6. oktoobril toimub Anu Raua 80. sünnipäevale pühendatud konverents «Pärandvara», mida ERMi Heimtali muuseum korraldab koostöös TÜ Viljandi kultuuriakadeemia ja kõrgema kunstikooliga Pallas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles