Millega Rally Estoniale tulles arvestada ja kuidas kohapeal käituda?

Egeli Raudmäe
, ajakirjanik
Copy
Rally Estonia meeldib nii sõitjatele kui ka fännidele.
Rally Estonia meeldib nii sõitjatele kui ka fännidele. Foto: Sander Ilvest

Veel mõni päev ootamist ja käes on rallinautlejate pidupäev – mööda Lõuna-Eesti teid hakkab vurama WRC Rally Estonia. Juba neljandat aastat tulevad rallimaailma tipud üksteisega mõõtu võtma Tartu, Otepää, Elva, Kanepi, Kambja, Peipsiääre, Mustvee ja Kastre valla teedel.

Rallile tulijatel tasub arvestada, et ürituse turvatöötajatel on õigus vajadusel läbi vaadata nende kotid ja taskud. Kontrollist keeldujaid raja äärde ei lubata. «Turvatöötajatel on õigus rallialale mitte lubada ka neid, kellel on kaasas keelatud esemeid, ning vaatamisaladelt ja raja äärest ära saata inimesi, kes ei järgi käitumis- ja turvareegleid,» toonitas Rally Estonia suurima turvapartneri G4Si turvajuht Kristjan Saarik.

Et kogu rallimelu aga suurepäraselt sujuks, tuleb panus anda kõigil. Ka vaid üks hoolimatu tegelane võib seada ohtu kõigi teiste tervise ja heaolu ning äärmusliku olukorra teke võib punkti panna kogu rallile. Seega on Rally Estonia tiim nii ralli pealtvaatajate, töötajate kui ürituse korraldajate turvalisuse tagamiseks kirja pannud reeglid, mida peavad järgima kõik, kes viibivad nii kiiruskatsetel, pealtvaatamisaladel, EXPO ja teenindusaladel, samuti Eesti Rahva Muuseumis või selle välialal.

Ära võta kaasa!

  • Professionaalsed foto-, video- ja helisalvestusseadmed ning droonid. Neid võivad kasutada vaid korraldaja vastava loaga inimesed. Ürituse ajaks kehtestatud lennupiirangualas on droonide lennutamine rangelt keelatud! Loata lendavad droonid võtab politsei droonitõrjeseadmega maha, drooniohu tõrjumiseks jääb see vallasasjana hoiule ning drooni lennutaja peab arvestama ka vastavalt kohalduvate õigusaktidega kaasneva vastutusega. Ilma loata lennutatud drooni tõrjumisega kaasneda võiva kahju eest vastutab lennutaja.
  • Klaastaaras toit ja kõikvõimalikud joogid.
  • Narkootilised, pürotehnilised, kergesti süttivad, mürgised, radioaktiivsed, määrivad, tugevalõhnalised ja muud ebaselge koostisega ained.
  • Külm- ja tulirelvad.
  • Suured spordikotid, kohvrid ja teised suuremõõtmelised asjad, mis segavad teiste rallihuviliste heaolu.

Veel tasub meeles hoida, et kindlasti ei tohi rallialal süüdata tuld ning kasutada mistahes pürotehnilisi ja plahvatuslikke vahendeid.

Korraldaja kirjaliku loata ei tohi valmistada, serveerida ja müüa söögipoolist ning osutada ka kõiksugu muid teenuseid ning üles panna väljapanekuid.

Tähelepanu liikluses

Parkimine on rallialas lubatud vaid korraldajate märgistatud parkimisaladel. Vales kohas parkivad sõidukid teisaldatakse nende omaniku kulul. Rangelt tuleb järgida liiklus- ja parkimiskorraldajate korraldusi.

Rallihuvilised võiksid autosse mahutada võimalikult suure sõpruskonna, et vähendada sõidukite koguarvu ja seega ka ummikute tekkimise võimalust.

Kuidas kõike näha?

Kõigile Rally Estonia vaatamisaladele ning kiiruskatsetele tagab pääsu seekord digitaalne rallipass, milleta raja äärde ei saa.

Rallit saab jälgida vaid korraldaja poolt ette nähtud ja märgistatud vaatamisaladel. Need leiab kiiruskatsete kaartidelt, www.rallyestonia.ee kodulehelt ja ametlikust ralliajakirjast.

Katse lõppemise järel avab raja rohelise vilkuriga lõpuauto. Kahe läbisõidu vahel kiiruskatset liiklemiseks ei avata.

Rangelt on keelatud viibida sildiga KEELUALA märgitud aladel.

Liikumispuudega inimene saab auto parkida vipiparklasse, selle puudumise korral pealtvaatamisalale võimalikult lähedale. Sellest soovist tuleb aga teada anda kohapealsele turvatöötajale või parkimiskoordineerijale. Liikumispuudega inimese saatjale on sissepääs prii.

Hoia lapsi ja loomi

Kindlasti on rallimöllu kaasa võetud lapsed ja lemmikloomadki ning neid tuleb eriti hoolega jälgida.

Võistlusauto möödumise ajal seisa püsti ning vaata auto poole, et võimaliku ohu korral saaksid kiiresti reageerida.

Kõigi turvatöötajate korraldusi tuleb täita vastu vaidlemata. Kui neilt või nullautodelt laekub korraldajatele info, et kiiruskatset ei saa ohutult läbi viia, jäetakse see lihtsalt ära. Kui näete, et keegi ettearvamatult käitub, siis teavitage sellest turvatöötajaid.

Peamised viis soovitust, mida rallinautlejail tuleks meeles pidada

· Võta arvesse turvatöötaja märguandeid.

· Pargi auto selleks ettenähtud kohta.

· Viibi ainult publikule lubatud alal.

· Ära tarbi üleliia alkoholi.

· Ralliraja ületamiseks küsi abi turvatöötajalt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles