Korduvalt politsei huviorbiiti sattunud Tartu spordiklubi hoiatab ametnikke kriminaalmenetlusega (4)

Liisa Salekešina
Copy
Gorsagymi spordiklubi peauksel on politseinikke ja terviseameti ametnikke hoiatav silt.
Gorsagymi spordiklubi peauksel on politseinikke ja terviseameti ametnikke hoiatav silt. Foto: Kuvatõmmis/Facebook

Tartus Võru tänaval tegutseva spordiklubi uksel seisab politseinikke ja terviseameti ametnikke hoiatav silt: «Spordiklubi Corsagym ruumidesse on politseinikel ja terviseameti töötajatel ilma valdaja eelneva loata sisenemine keelatud!»

Corsagym on politsei ja terviseameti huviorbiiti sattunud ka varem, 10. novembril käisid Lõuna prefektuuri politseinikud ja terviseameti töötajad spordiklubi kontrollimas.

Oma sotsiaalmeedia seinal nimetas klubi juhataja ja Tartu linnavolikogu rahanduskomisjoni EKRE fraktsiooni liige Gert Goršanov ametnike tegevust omavoliks. «Saatsime politsei- ja piiriametile kirja menetluse alustamiseks KarS § 266 lg 1 järgi ehk valdaja tahte vastaselt hoonesse või ruumi ebaseadusliku tungimise või valdaja poolt esitatud sealt lahkumise nõude ebaseadusliku täitmata jätmise eest,» seisis postituses.

Karistuseadustiku kõnealune paragrahv on välja toodud ka nüüd uksel seisval sildil. Karistusseadustiku § 266 lg 1 käsitleb omavolilist sissetungi: «Valdaja tahte vastaselt võõrasse hoonesse, ruumi, sõidukisse või piirdega alale ebaseadusliku tungimise eest  karistatakse rahalise karistuse või kuni üheaastase vangistusega.»

Tartu Postimehele Goršanov täpsemat kommentaari anda ei soovinud, sest tema sõnul puudutab silt varasemalt toimunud kokkupuuteid ja tänasel päeval enam rolli ei mängi. «Tookord ajendas selle sildi üles seadmist see, et politseinikud ja ametnikud tungisid väljajalanõudega spordisaali ja ajasid asju segi,» selgitas ta.

Praegu on käimas kohtutee ning sel põhjusel Goršanov rohkem asjaolusid avaldama ei soostunud. Ta lisas, et politsei- ja piirivalveametile tehtud avalduse osas edasiminekuid ei ole toimunud – avaldus sai küll tehtud, aga senimaani pole sellele vastust saadud.

Lõuna prefektuuri vanemstaabiametniku Ain Balderi sõnul pole viimasel ajal antud spordiklubiga probleeme olnud, nõudeid täidetakse ja omavaheline suhtlus on olnud mõistlik. «Silt uksel pärineb ammusest ajast, mil üksteisemõistmist alles otsisime nii, et piirangutest kinni peetaks,» nentis Ballder. «Täna aga probleeme selle spordiklubiga ei ole.»

Terviseamet ja selle tegevusse kaasatud Politsei- ja Piirivalveamet teostavad riiklikku järelevalvet nakkushaiguste ennetamise ja tõrje seaduse ning selle alusel antud õigusaktide nõuete täitmise üle.

Järelevalve teostamise käigus on nii Terviseameti kui ka PPA ametnikel näiteks õigus isikuid küsitleda, välja kutsuda, tuvastada nende isikusamasust, kehtestada viibimiskeeld, teostada vallasasja läbivaatust, siseneda valdusesse ja valdust läbi vaadata. Rikkumise tuvastamisel on järelevalveorganil õigus teha rikkujale ettekirjutus ning selle mittetäitmise korral määrata sunniraha kuni 9600 eurot.

Lisaks kõnealusele sildile võib kurioosumeid leida ka spordiklubi kodulehel. Näiteks teavitatakse külastajaid, et liikmemaksu tasudes kinnitab inimene, et omab kehtivat COVID-tõendit. Sellele järgneb teine tingimus: treeningute vältel on maskide kandmine rangelt keelatud.

Goršanovi sõnul tuleneb maski kandmise keeld tema enda kogemusest poksijana. «See on ekstreemsus raske füüsilise koormuse ajal mask ette panna,» põhjendas ta. «See on hingamisele kohutavalt raske.»

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles