Tartu linnaraamatukogu külastab päevas 2200 inimest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu O. Lutsu nimeline keskraamatukogu.
Tartu O. Lutsu nimeline keskraamatukogu. Foto: Margus Ansu

Mulluse tööaasta arvudes kokku võtnud Tartu Oskar Lutsu nimeline keskraamatukogu leidis, et ehkki lugejate arv on kasvanud 500 inimese võrra, kahanes külastuste arv kuus protsenti. Laenutada soovivad tartlased sagedamini kohustuslikku koolikirjandust aga ka Petronet, Hvostovi, Karevat ja teisi kodumaiseid autoreid.

Linnaraamatukogu teatel külastas mullu keskkogu ja harukogusid ligi 2200 inimest päevas ja tunnis laenutati välja keskmiselt 450 raamatut, filmi ning heliplaati. Laenutuste arv langes 1,4 protsenti.

Kõige nõutum raamat oli Justin Petrone «Minu Eesti» II osa 546 laenutuskorraga.

Lugejate koguarv oli raamatukogus aasta lõpu seisuga ligikaudu 39 200, neist 32 700 kasutas läinud aastal raamatukogu teenuseid.

Kogusid külastati aasta vältel ligikaudu 650 000 korda ja laenutusi kogunes 1,35 miljonit. Külastuste ja laenutuste osas oli küll väike langus, aga raamatukogu direktori Asko Tamme sõnul on see siiski hea tulemus, sest juba kolmandat aastat töötatakse 2009. aasta alguses vähendatud eelarve tingimustes.

Raamatukogu kasutamine on paari protsenti vähenenud keskkogus ja Karlova–Ropka harukogus, aga kasvanud umbes 10 protsenti Annelinna ja Tammelinna harukogus, täpsustas Tamme.

Olulisi muudatusi võib näha laenutuste struktuuris. Märgatavalt on vähenenud ilu- ja lastekirjanduse laenutus ning tõusnud tarbe- ning teadmiskirjanduse osa. Samuti on vähenenud venekeelse kirjanduse laenutus ja kasvanud natuke võõrkeelse kirjanduse osakaal.

Kevadel alustati e-lugerite laenutust koos lugerisse salvestatud paarikümne kirjandusklassikasse kuuluva teosega. Kuut lugerit laenutati kokku 150 korral.

Raamatukoguhoidjad korraldasid 2011. aastal 521 üritust ja koolitust ning raamatukogus sai vaadata 99 näitust.

Kuna ligi pooled linnaraamatukogu lugejatest on õpilased ja üliõpilased, siis on traditsiooniliselt ilukirjanduse laenutuste edetabeli tipus koolikirjandus - ikka «Tõde ja õiguse» I osa, «Kuidas elad, Ann» , «Rehepapp», «Kärbeste jumal» ja «Läänerindel muutuseta».

Kui aga koolikirjandus välja jätta, oli eesti ilukirjanduse kõige menukam teos Viivi Luige «Varjuteater» 347 laenutusega.

Edetabeli top 50 hulka mahtus arvukalt kirjastuse Petrone Print «Minu…» sarja raamatuid, aga ka Avo Kulli «Haigla», Andrei Hvostovi «Sillamäe passioon» ja Indrek Hargla Apteeker Melchiori lood.

Aasta populaarseimad luuletajad olid Kristiina Ehin ja Doris Kareva. Tõlkekirjanduses järgnevad Petronele Elizabeth Gilberti «Söö, palveta, armasta» ja Sofi Oksaneni «Puhastus».

Mulluseid laenutuste edetabelid saab vaadata ka raamatukogu veebilehe kirjandusveebis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles