Ahhaa asutajate uus protokoll sai allkirjad üleelusuuruse laua taga ja liiga suurel toolil

Aime Jõgi
, ajakirjanik
Copy

Sihtasutusel Teaduskeskus Ahhaa on teatavasti kolm asutajat: haridus- ja teadusministeerium, Tartu linn ja Tartu ülikool. Niisugune sihtasutus moodustati 2004. aastal – seitse aastat pärast seda, kui Ahhaa 1997. aasta 1. septembril Tartu ülikooli projektina loodi.

Asutajate esindajail tuleb oma häid tulevikukavatsusi käia aeg-ajalt kinnitamas. Eelmine koostöölepe sõlmiti 2009. aastal, mil näidati valmidust ehitada teaduskeskusele oma hoone.

Täna olid Ahhaas asutajate esindajad taas koos. Haridus- ja teadusminister Liina Kersna, Tartu linnapea Urmas Klaas ja Tartu Ülikooli rektor Toomas Asser kirjutasid alla ühiste kavatsuste protokollile, kinnitades oma tahet toetada teaduskeskuse tegevust järgmisel kümnel aastal.

Kuna 7. mai on Ahhaa maja 10. sünnipäev, valiti just tänane päev dokumendi allkirjastamiseks. Ahhaas ei saa teha aga asju igavalt ega tavaliselt.

Tartu linnapea Urmas Klaas kirjutab käe soojaks hanesule ja piimaga.
Tartu linnapea Urmas Klaas kirjutab käe soojaks hanesule ja piimaga. Foto: Kristjan Teedema / Postimees Grupp

Enne protseduuri palusid Ahhaa keskuse juhid Andres Juur ja Pilvi Kolk igal allkirja andjal väikese käeproovi teha. Minister Liina Kersnal tuli katsetada, kuidas tuleb tal allkiri välja laserpliiatsiga. Linnapea Urmas Klaas sai proovida, kuidas on kirjutada hanesule ja piimaga.

Tartu ülikooli rektor Toomas Asser (vasakul nurgas) oma allkirjanäidist lõpetamas. Peenhäälestust aitab teha Ahhaa juht Andres Juur (paremal nurgas). Keskel istuvad linnapea Urmas Klaas ja minister Liina Kersna.
Tartu ülikooli rektor Toomas Asser (vasakul nurgas) oma allkirjanäidist lõpetamas. Peenhäälestust aitab teha Ahhaa juht Andres Juur (paremal nurgas). Keskel istuvad linnapea Urmas Klaas ja minister Liina Kersna. Foto: Kristjan Teedema / Postimees Grupp

Kõige müstilisema allkirjanäidise andis rektor Toomas Asser, kes pihustas valge paberi suunas pudelist raudkloriidi. Et paberile oli juba enne kaaliumtiotsünaadiga kirjutatud trükitähtedes ASSER, ilmus kiri välja üsna veristes toonides, mis aga neurokirurgist rektorit sugugi ei heidutanud.

Ühiste kavatsuste protokolli allkirjastamine oli veelgi paremini vaadeldav, kuna ühtlasi sai hinnata osalejate füüsilisi võimeid. Igal allkirja andjal tuli ronida hiiglasuurele toolile ning püüda seal kas istudes või seistes ülisuure pliiatsiga, küljel kiri «Think big», oma nimi dokumendile alla kirjutada ning pärast see ka ülisuure templiga kinnitada.

Üleelusuuruses laud ja toolid on AHHAA keskuse kõige esimesed eksponaadid.

Haridus- ja teadusminister Liina Kersna kirjutamisehoos. Laual ühiste kavatsuste protokoll neljas eksemplaris.
Haridus- ja teadusminister Liina Kersna kirjutamisehoos. Laual ühiste kavatsuste protokoll neljas eksemplaris. Foto: Kristjan Teedema / Postimees Grupp

Lühikestes sõnavõttudes enne tähtsat protseduuri tunnustasid nii minister, linnapea kui ülikooli rektor teaduskeskuse Ahhaa panust lastele elamuste pakkumisel ning täppis- ja loodusteaduste ning tehnoloogia vastu huvi suurendamisel. Ahhaast saadud kogemus võiks nende kõigi meelest saata lapsi tervel nende haridusteel ning anda häid mõtteid ka vanematele ja vanavanematele.

Ühised kavatsused kinnitatud.
Ühised kavatsused kinnitatud. Foto: Kristjan Teedema / Postimees Grupp

Ühiste kavatsuste protokollis on kuus punkti. Esimeses on kirjas:

«Sihtasutus jätkab põhikirjalist tegevust interaktiivse pidevalt tegutseva teadust ja tehnoloogiat tutvustava õppe- ja huvikeskusena, mis on atraktiivne külastuskeskus nii sise- kui ka välisturistidele ning kus näitused vahetuvad vähemalt kaks korda aastas, tagatud on pidevalt uuenev tava- ja haridusprogramm (teadusteater, töötoad, planetaarium, sündmused), luuakse, talletatakse ja jagatakse hariduskogemusi ning panustatakse õpetajakoolitusse.»

Ülejäänud punktid räägivad rahastusest, toetuse summadest ja investeeringutest.

Kolm allkirja andjat said Ahhaalt kingituseks sellesama ülisuure templi, jäljendiks nende juhitava asutuse sümboolika; töövahendi, mida nad kõik olid juba saanud ühe korra proovida.

Kolm ülisuurt, puust treitud templit.
Kolm ülisuurt, puust treitud templit. Foto: Kristjan Teedema / Postimees Grupp
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles