Tudengiveeb annab nõu ja pakub tööd

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arvuti.
Arvuti. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Seni on kõrgkoolide karjääriteenistused püüdnud ajada igaüks oma rida, kuid nüüd tahab Tartu Ülikool koos teiste õppeasutustega luua internetikeskkonna, mis aitaks tudengeid nii töö leidmisel kui ülikoolielus.

Tudengiveeb on sihtasutuselt Archimedes rahastuse saanud projekti esialgne nimi, rääkis Tartu Ülikooli karjääri- ja psühholoogilise nõustamise talituse juhataja Piret Tatunts. Projekti algatajad on kaasanud ettevõtmisse ka üliõpilased ja sügisel avatav portaal võib saada hoopis teistsuguse nime.

Hiljuti kuulutas Tartu Ülikool portaali valmisprogrammeerimiseks välja riigihankekonkursi IT-firmadele, pakkumisi oodatakse 27. jaanuarini.

Ühest kohast

Portaal ise on Tatuntsi kinnitusel vajalik eelkõige ressursi säästmiseks. See peaks ühendama kõrgkooli sisseastumise, seal õppimise, praktika ja karjääriplaneerimise küsimused. Kindlasti jõuab sinna teave erialavaliku, sisseastumise, stipendiumide, õpingute ja karjääri planeerimise kohta.

Talituse juhataja hinnangul valdab kõiki kõrgkooli sisseastujaid esialgu segadus – on uusi mõisteid, mida kasutavad õppejõud ja ülikooli töötajad, samuti küsimusi, kuhu minna või mida teha. Tudengiveeb peaks olema koht, kust leiab kõigele vastuse.

Ehkki portaali sisu alles töötatakse välja, teavad selle loojad juba praegu, et keskkond peab olema atraktiivne. Plaanis on ühendada tekstid, fotod ja video võimalikult huvitaval moel.

Õpetab toime tulema

Ehkki portaali tuleb ka tudengite CV-de, töö- ja praktikapakkumiste ning uurimisteemade andmebaas, ei ole see otseselt tööportaal. «Eesmärk ei ole tudeng otseselt kuhugi tööle sokutada, vaid kasvatada temas enesega hakkamasaamise ja analüüsivõimet,» rääkis ettevõtmises kaasa lööv Tallinna Tehnikaülikooli karjääriteenistuse spetsialist Heiki Beres. «Ka CV kirjutamine on eneseanalüüs,» lisas ta.

Ka Beres leidis, et kõrgkoolide praegu eraldi arendatavad praktika vahendamise keskkonnad on mõistlik ühendada.

Ülesehituselt peaks keskkond tulema selline, et tudeng leiab teda huvitavatele küsimustele vastused ja saab end ise aidata. Ning see peab sobima kõigile osalevatele kõrgkoolidele.

«Oluline on, et abivajaja pöörduks võimalikult kiiresti õige spetsialisti poole, et saaks ta kiiresti joone peale aidata,» selgitas Tatunts ja lisas, et tihti ei tule tudengid selle pealegi, mis võib järgneda, kui nad mõnda probleemi ei lahenda.

Tudengiveeb

• Loomisel löövad kaasa Eesti Kunstiakadeemia, Eesti Maaülikool, Kaitseväe Ühendatud Õppeasutused, Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia, Tallinna Pedagoogiline Seminar, Tallinna Tehnikakõrgkool, Tallinna Tehnikaülikool, Tartu Kõrgem Kunstikool ja Tartu Ülikool.

• Infoportaali loomist rahastab SA Archimedes.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles