Tartus esineb Jaapani rokkansambel Hikashu

Tartu Postimees
Copy
Jaapani rokkbänd Hikashu.
Jaapani rokkbänd Hikashu. Foto: Erakogu

Aasia sõnatu teatri festival «1000 kurge» toob Tallinna ja Tartusse Jaapani rokkbändi Hikashu.

«Bändi teeb köitvaks see, et üle 60-aastased virtuoossed muusikud ei ole endas unustanud poisikest, lapselikku rõõmu. Oskuslike muusikutena eksperimenteerivad nad kaasakiskuvalt free jazz'i, no wave'i, guttural'i, Beefheart's growling'u ja popstiilidega ning võtavad loa laval korralikult mürada,» tutvustas festival rokkbändi. Bändi algusaastatel tegid nad palju oma muusikat, aga ka kavereid, neil on näiteks oma versioon Kraftwerki menuloost «The Model».

Bändi vokalist Makigami Koichi jõudis muusika juurde juhuslikult tänu vajadusele luua seitsmekümnendatel ühele oma teatrilavastusele originaalmuusika. Temaga liitus keskkoolisõber Mita Freeman, kellest sai hiljem Hikashu kitarrist. Kahe looja koostöös sündis 1978. aastal Hikashu. Nende esimene singel valmis 1979. aastal ning kandis pealkirja «20. sajandi lõpp».

Singliga saavutati Jaapanis ka kohe laialdasem tuntus. Mõne aja pärast leidis aga bänd, et popmuusika maailm on liiga piirav ning hakkas rajama oma teed. 2003. aastal loodud koosseisu kuulusid bassimängija Sakaide Masami, klahvpillimängija Shimizu Kazuto ja trummar Sato Masaharu. Kogenud improviseerijate Kazuto ja Masaharu kaasamine võimaldas Hikashul minna veelgi eksperimentaalsemale teele. 2005. aastal salvestasid nad albumi «Ten Ten» pelgalt improvisatsioonide põhjal ja astusid üles sellistel üritustel nagu Yokhama Jazz Promenaad ja Jazz Art Sengawa, samas ka laiemalt tuntud Fuji Rocki festival.

12. märtsil kell 19 toimub kontsert Tartu Aparaaditehases.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles