Matk laternavalgel süstib jõulutunnet

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuna pimeduses näeb inimene vähem, avanevad matkarajal teised meeled, kinnitavad Vapramäe-Vellavere-Vitipalu SA projektijuht Triinu Pertels (paremal) ja retkejuht Ingrid Raadom.
Kuna pimeduses näeb inimene vähem, avanevad matkarajal teised meeled, kinnitavad Vapramäe-Vellavere-Vitipalu SA projektijuht Triinu Pertels (paremal) ja retkejuht Ingrid Raadom. Foto: Margus Ansu

Lähenev aastalõpp ja pühadeaeg paneb otsima jõulutunnet. Kes saab seda kaubanduskeskustes kingitusi ostes, kes pereringist. Elva kandi inimesed kutsuvad aga õiget jõulutunnet ammutama pimedasse metsa.

Enamasti päevavalgel loodusretki korraldav Vapramäe-Vellavere-Vitipalu sihtasutus alustas mullu advendiaja matkadega pimeduses laternate valgel ja inimesed võtsid pakutu tänuga vastu. Sel aastal on kavas neli jõulueelset retke.

Igale inimesele annab pimedas metsas matkamine oma emotsiooni, kuid tagasiside on olnud eranditult positiivne, ütles sihtasutuses retkejuhina töötav Ingrid Raadom.

Pimedus avab meeled

«Kui sa ei näe, hakkavad tööle teised meeled. Tunned lõhnu, kompad,» kirjeldas Raadom. Varsti pärast metsa sukeldumist tekib igaühel pimeduse ja loodusega oma side. «Ühtäkki avastad, et pimedus ei olegi hirmus.»

Ühele retkele võetakse tavaliselt kaasa kuni paarkümmend matkajat. Kui inimesi on rohkem, ei saa enam õiget elamust. Kes ei näe, mida teised teevad, kes ei kuule jne. Ent, kui ühel matkal oli 60 inimest, tekkis teistsugune emotsioon: üle küngaste sammuv laternarivi tekitas võimsa vaatepildi, meenutas Raadom.

Üksikuid laternamatku on sihtasutus korraldanud 2005. aastast, kuid mõte korraldada neid advendiajal tekkis alles möödunud aastal, rääkis projektijuht Triinu Pertels.

«Paljudele on peamine küsimus, kas pimedas metsas on ikka ohutu,» rääkis Pertels. Küsijatele tuleb suure üllatusena, et talvisel ajal võib pimedas metsas olla väga valge.

Matkad teeb ainulaadseks seegi, et valgusolud on igal käigul erinevad: kord paistab täiskuu, teine kord on ilm pilves.

Nii suured kui lapsed

Seni olid matkad mõeldud pigem täiskasvanutele, kuid tänavune esimene retk on lastele vanuses 5–10 eluaastat. Lapsega peaks kaasas olema siiski täiskasvanud saatja, märkis matkajuht Mare Linnamägi.

Retkejuhi sõnul on laste meeled avatumad kui täiskasvanutel ning seetõttu võivad nad saada isegi võimsama elamuse. Matkal püütakse haarata kõiki meeli. Tunnetada jõulude lõhna ja maitset. Näha ja kuulda pühi. Lapsed saavad otsida ka metsa peidetud üllatust.

Vaikusehetked ja aeg iseendaga vahelduvad rännakul loodusjuttudega. Muu hulgas kõneldakse härjapõlvlastest ja maa-alustest, kes on samuti jõuluaja mütoloogilised tegelased.
Matkajuht peab külaliste saabumise eel tublisti vaeva nägema. Peatuspaikades tuleb ette läita näiteks küünlarajad või muud tulukesed, mis tekitaksid värvidemängu.

«Tuleb tekitada tunne, et oled oodatud,» lisas koos Linnamäega laste matka juhtiv Raadom.
Neli laternaretke maksab kinni Keskkonnainvesteeringute Keskus, mistõttu inimesed kukrut kergendama ei pea.

Uus maja

Põhiliselt loodusharidusele keskendunud sihtasutus kolib ise peagi samuti metsa. Vapramäel vana Tartu maantee ääres on juba sarikad püsti uhiuuel loodusmajal. Külalisi võtab see vastu eeldatavasti tuleva aasta teisest poolest.

Sihtasutus enam kui 20 loodusretkejuhiga on maja valmimist ammu-ammu oodanud. Sinna tulevad loodusõppeks vajalikud vahendid ning õpetlik ekspositsioon. Rajatis läheb maksma ligikaudu 375 000 eurot.

Laternamatkad

• 27. novembril kl 17 laternamatk lastele vanuses 5–10 eluaastat.

• 4. detsembril kl 19, teemaks algav jõuluaeg.

• 11. detsembril kl 17 matk ja piknik lõkke ääres.

• 18. detsembril kell 16 jõululõhnad ja -tunded.

Allikas ja info: www.vvvs.ee

 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles