Galerii: Luunja roosi esitleti tantsulise etendusega

Kelly Olesk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuigi rosaarium Luunjas veel päris valmis pole, siis hakkavad peenrad juba roosi kuju võtma küll.
Kuigi rosaarium Luunjas veel päris valmis pole, siis hakkavad peenrad juba roosi kuju võtma küll. Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

Täna õhtul kell kuus kogunes üle saja inimese Luunjasse, et avada pidulikult Luunja mõisapäevad. Tänase õhtu tähtsündmus oli Luunja roosi esitlemine. 

Vaid kuu aega tagasi nägi rosaarium välja kui mullane põld, kuid tänaseks oli muru maha rullitud ning kivist teerajad puhtaks pühitud. Ka suurem osa roose oli mulda saanud, aga paljud on veel ka istutamata. 

Enne uue roosisordi avaldamist mängisid Mikk Sügis ja Maria Möller läbi Luunja roosi saamise loo. Sügis oli vanaisa ja Möller «Luunja roosi» rollis. Lisaks esinesid tantsukooli Error tantsijad. Esinejaid saatis ansambel C-Jam.

Kuigi praegu on Luunja roos peenras üksi, siis juba homme plaanitakse sinna lilli juurde istutada. «Homme tulevad peenrasse sõbrad juurde,» kinnitas MTÜ Lohkva külaseltsi juhatuse liige Kairi Vahejõe. 

Luunja vallavanem Aare Anderson märkis, et mõisapäevadeks loodeti küll kõik roosid istutada, kuid seda kahjuks siiski ei jõutud. «Ilm ka ei soosi taimede istutamist, väga kuiv on,» sõnas ta. «Kuid suurem osa on istutatud,» ütles Anderson. Ta lisas, et tänane üritus on siiski pühendatud Luunja roosile. 

Vallavanem kinnitas, et sügiseks saab rosaarium kindlasti valmis. Hiljem lisandub roosiaeda ka purskkaev ja lehtla. «See võtab paar aastat kindlasti aega, enne kui rosaarium ja roosiaed täielikult valmis saavad ja kenasti õitsema lähevad,» märkis Anderson. 

Luunja roos on kingitus Eesti Vabariigile selle 100. juubeliks. Roosisordi aretamist ja rosaariumi uuendamist toetas kodanikuühiskonna sihtkapital 28 000 euroga.

Esialgu oligi see summa kogu projekti maksumus, kuid tööde käigus on kulud suurenenud ning koos lehtla, purskkaevu ja valgustusega võib uuendus­kuur minna maksma kuni 120 000 eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles