Lasteaia hinnatõus seab löögi alla suured pered

Elina Randoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peale kohatasu tuleb lapsevanematel maksta ka toidu eest, mille hinnad niigi pidevalt tõusevad. Näiteks Kesklinna lastekeskuses tuli vanemal septembris igapäevase toidu eest maksta sõimerühmas 31,02 eurot ja aiarühmas 33,66 eurot.
Peale kohatasu tuleb lapsevanematel maksta ka toidu eest, mille hinnad niigi pidevalt tõusevad. Näiteks Kesklinna lastekeskuses tuli vanemal septembris igapäevase toidu eest maksta sõimerühmas 31,02 eurot ja aiarühmas 33,66 eurot. Foto: Sille Annuk

«Õpetajate palgatõusuks teist võimalust ei ole,» põhjendas Tartu abilinnapea Tiia Teppan kolmapäeval volikogu hariduskomisjoni üsna morninäolistele liikmetele lasteaiatasu 8,34 euro suurust hinnatõusu.


Tugevat vastuseisu linnavalitsuse plaanile avaldas keskerakondlane Olev Raju, kelle arvates on ebaõiglane, et palgatõus peab tulema just lapsevanemate taskust.

«Miks peavad lapsevanemad kinni maksma linnavalitsuse saamatuse?» ei mõistnud Raju, miks ei suuda linn või riik vajalikku raha leida, ning ähvardas linnavalitsust umbusaldusavaldusega, kui hinnatõus tõesti läbi läheb.

Hinnatõusust saaks linn ligi pool miljonit, 499 100 lisaeurot aastas, millest umbes kolmveerand läheks lasteaiaõpetajate ja lasteaia abiõpetajate palgatõusuks ja majanduskulude tasumiseks ning ülejäänu kõikvõimalike lasteaiale vajalike õppe- ja töövahendite eest maksmiseks.

Praegu maksavad lapsevanemad omast taskust iga kuu 22,24, kuid eelnõu jõustumisel suureneks see summa alates esimesest jaanuarist 37,5 protsenti ehk 8,34 eurot.

Lasterikkad ohus

30,58 eurot ei pruugi tunduda väga suur summa, kui lapsi on üks, kuid kui lasteaiaealisi on näiteks kolm, tuleb perel leida uuest aastast iga kuu vähemalt 25 lisaeurot ning tõenäoliselt veelgi rohkem.
Maksta tuleb ju ka toiduraha, ühe lapse eest 20–30 eurot kuus, seegi summa suureneb tõenäoliselt tuleval aastal toiduainehindade tõusu tõttu.

Komisjoni liige ja Krõlli lasteaia õpetaja Piret Uluots rääkis, et ta ei ole otseselt hinnatõusu vastu, lihtsalt tõusuprotsent võiks olla väiksem.

Kõige rohkem muretseb ta nende perede pärast, kelle sissetulekud on toimetulekupiirist napilt ülevalpool ja kes ei saa seetõttu sotsiaalabi. Ka üsna väike igakuine lisaväljaminek võib sellises peres tekitada olukorra, kus kõigi laste hoidu enam lubada ei saada.

Tiia Teppani sõnul on probleemile mõeldud ja sotsiaalosakonnaga töötatakse välja uut liiki toetussüsteemi, mis on mõeldud just nendele peredele, kus lasteaias käib kolm või enam last ning kes oma sissetulekute järgi ei kuulu seadusega paika pandud riskirühma.

Praegu ei ole veel selge, kuidas see toimima hakkab ja kes toetust saavad, kuid Teppan rääkis, et kindlasti tuleb see vajaduspõhine ning vajadus selgitatakse välja sissetulekute järgi. Kehtima peaks toetus hakkama koos uue kohatasuga.

Raha valest kohast

Uluotsa häiris ka see, kuidas Reformierakonna ja IRLi koalitsioonileppes olnud õpetajate palgatõusu üritatakse nüüd kätte saada vanemate taskust väitega, et lasteaiaõpetajatele on vaja pakkuda väärikat palka. «Midagi väärikat selles paarikümnes euros küll ei ole,» arvas Uluots, et selle taha ei tohiks pugeda ja linnavalitsus võiks oma lubadused omast taskust kinni maksta.

Lähinädalatel on plaanis saata eelnõu ülevaatamiseks linnavalitsusele ja seejärel novembris linnavolikogule, kes peab vastu võtma lõpliku otsuse kohatasu suurendamise ja selle suuruse kohta.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles