Valvsus rikub varga plaanid

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Toomas Huik

Mõnedel vargustel on sesoonne iseloom, teatavasti kevadsuvisel perioodil sagenevad rattavargused, samuti ka muruniidukite vargused. Seegi aasta pole erand.

Tartu kriminaaltalituse vanemkomissar Viktor Võsokovi sõnul suurenevad muruniidukite ja –traktorite vargused tavapäraselt märgata aprillis-mais, kui neid hakatakse rohkem kasutama ning seetõttu pole masinad kuskil kuuris teiste asjade all peidus, vaid ikka ukse lähedal või suisa lageda taeva alla jäetud.

 Mida soovitab politsei varguste ennetamiseks? «Esiteks ikka seda, et nii väärtuslikku masinat nagu seda on muruniiduk või –traktor, ei tohi kindlasti jätta lageda taeva alla, vaid panna luku taha,» tuletab Viktor Võsokov meelde elementaarse tõe.

«Tõsi küll, lukud ja aiad ei pruugi alati varast takistada, kuid kindlasti venitab luku lõhkumine tegutsemise aja pikemaks ja helirikkamaks ning tõenäosus vahele jääda on suurem. Samuti on politseinike praktika näidanud, et ka GSM-valve ja liikumisanduritega prožektorite paigaldamine häirivad piisavalt varaste tegutsemist. Kõige kindlamaks asjade valvamise vahendiks on silmad ja kõrvad ehk naabrivalve – kui märgatakse kahtlast võõrast kaubikut või haagisega autot oma kodukandis passimas, tuleks selle suhtes olla tähelepanelik,» räägib staažikas kriminaalpolitseinik.

Eriti varastatakse öisel ajal, kui inimesi on vähem liikvel ning sellistel puhkudel tuleks võõrastest kahtlastest askeldajatest koheselt teada anda politseile telefonil 110. Varguste ärahoidmisel on oluline roll koostööl - olles ise tähelepanelik ümbritseva suhtes võib olla kindel, et naaber hoiab ka Sinu majal silma peal. Politsei on tänulik inimestele, kes on kahtlastest sõidukitest ja isikutest juba teada andnud.

 Möödunud nädalast pärinebki üks näide edukast naabrivalvest:

Eelmise nädala alguses helistas Varnja kordonisse mees ning teatas, et pidas koos naabritega kinni kolm meest, kes üritasid Vara vallas asuva maja juurest ehitusplokke varastada. Sündmuskohale jõudnud kordoni autopatrull selgitas välja, et naaber nägi kõrvalmaja juurde kaubikuga tulnud võõraid, kes hakkasid sõidukisse ehitusmaterjale tassima. Mees teavitas kohe naabrit toimuvast ning omanik koos abilistega pidas kutsumata külalised kinni. Tänu valvsa naabri kiirele sekkumisele ei jõutud vargust lõpule viia.

«Enne kinnipidamist jõudsid mehed kaubikusse viia üle 10 ehitusploki,» kommenteeris Lõuna Ringkonnaprokuratuuri ringkonnaprokurör Tatjana Tamm ning lisas, et Tartu kriminaaltalitus alustas täpsemate asjaolude väljaselgitamiseks kriminaalmenetlust karistusseadustiku vargust käsitleva paragrahvi järgi (§ 199 lg 2 p 7).

Varastele sobib näppamiseks kõik, mida annab rahaks teha. Mustalt hangitud asju realiseeritakse sageli käest-kätte müües ning seetõttu toetatakse juhumüüjatelt odava hinnaga väärtuslikke masinaid ostes ebaausate isikute tegevust. Viktor Võsokovi sõnul on Tartu politseile viimastel päevadel laekunud paar teadet kahtlastest erinevates tanklates peatuvatest välisriigi numbrimärkidega Range Roveri ja Toyota Land Cruiseri maasturitest, millest müüakse praagiks osutunud generaatoreid. Käest-kätte asjade ostmisega tasub olla ettevaatlik.  

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles